SOS съвети при случайна среща с бившия

Вие избирате как да реагирате, ние ви казваме как е най-добре.

Невена Дякова
Невена Дякова 24 август 2021

Какво толкова? – би казал не особено емоционалният или бързо оставящ миналото зад гърба си човек. Но колко от нас са толкова уверени и категорични в преодоляването на една приключила връзка… и колко са способни да намерят правилния набор от думи и реакции, когато ежедневието, маршрутът, пиковият час или други обстоятелства ги изпречат лице в лице с някой, чието лице навява предимно лоши и болезнени спомени.

Срещата с бившия е неизбежна и дори да се случва рядко, често ни изстрелва от зоната ни на комфорт по начин, който не очакваме. Оставя ни без особено рафинирани реакции, кара ни да искаме да избягаме като малки деца или да се държим нелепо и некоординирано. Истината е, че колкото по-далеч се намираме от финала на една връзка, толкова по-лесно, предполага се, ще бъде за нас да комуникираме с обекта на някогашните ни неосъществени романтични очаквания. Много по-силен фактор за това как ще протече тази среща обаче е подходът при раздялата – като колко цивилизована, взаимно взета като решение или противното, некоректно поднесена и т.н. е била тя. Мислела съм си, че когато едни отношения са изчерпани докрай и са приключили с поредица от действия, естествено довели до финала им, вероятността да срещнем човека на улицата, без предварителен план и уговорка, е почти минимална. И обратното, колкото по-раняваща, наситена с обида и горчивина е била връзката в края си, толкова повече законът на всемирната гадост има нужда да ни върне в орбитата на недоизказаното, неприключеното и неизгладеното… за да сложим подобаващ финал, да махнем с ръка, да отместим бремето на чувства, които само натоварват и забавят хода ни към едно по-щастливо, по-хармонично, по-смислено за нас настояще.

Да се държим като възрастни, както гласи клишето, да запазим достойнството си, да излезем от ситуацията с по-малко драскотини и повече увереност ще помогнат следните малки, но важни комуникационни хватки, които е добре да прилагаме, когато срещнем (случайно) нашия EX:

57

КОЛКОТО ПО-КРАТКО, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ

Дори отдавна да сте сложили край на отношенията с бившия/бившата си, дългата комуникация е строго непрепоръчителна. Дори от практично естество: какво толкова ще дискутирате с човек, който вече не е съществена част от живота ви? Бъдете учтиви, придържайте се към формални теми, задавайте casual въпроси, които не изискват повече от: добре съм, всичко е наред. За да не изглеждате груби, просто кажете, че бързате за среща, и пожелайте хубав ден.

НЯМА СТРАШНО, АКО ИЗБЕГНЕТЕ КОНТАКТ

Ситуацията на раздялата е прясна и вътрешно усещате, че срещата с бившия ще ви разклати повече, отколкото бихте понесли към момента. Не се притеснявайте да кривнете в друга посока, преди той или тя да регистрират присъствието ви. Дори това вече да се е случило, няма проблем просто да помахате с ръка и да се разминете на улицата, без да навлизате в по-сериозна и продължителна комуникация. Ако сте били с достатъчно адекватен човек, той/тя ще разбере необходимостта ви от дистанция към момента.

57

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МЕТОДЪТ НА БАВНАТА ЛЮБОВ И ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА НЕГО

НЕ БЪДЕТЕ ПРЕКАЛЕНО NICE

Никой не казва да бягате от стандарта на учтивост, но да се държите все едно нищо не се е случило и срещате за първи път човека, може да създаде грешни впечатления у него/нея – като това, че все още се надявате на нещо, изпитвате силни чувства и не сте преминали на нов етап. Престорената и прекомерна учтивост винаги личи и нито вие, нито бившата ви половинка ще се почувствате комфортно от този вид подход.

57

НЕ БЪДЕТЕ ТВЪРДЕ ЛЮБОПИТНИ

Няма нищо по-лошо както за емоционалното ви състояние, така и за впечатлението, което ще оставите у бившия/бившата си, ако проявите прекалено любопитство към личния му/й живот сега. Независимо дали все още сте Facebook приятели, следите новите им постове в Instagram или общ познат ви е казал, че с тях се е случила съществена житейска промяна. Ако той или тя не повдигне сам темата, завесата над този тип лична информация е по-добре да остане спусната.

ИЗГЛЕЖДАЙТЕ ДОБРЕ

Това правило важи при всяко излизане, но случайната среща с бивш винаги трябва да стои в главата ви като стимул да сложите найготиния си аутфит, любимия си парфюм, онези уникални обувки, които чакат специален повод… Колкото по-секси се чувствате, излизайки от вкъщи, толкова по-уверени и сияещи ще попаднете в ситуацията. Няма по-добро доказателство, че сте оставили миналото зад гърба си от физическите измерения на външността ви, която в този момент ще му/й каже: виж какво изпусна!

АКО Е С ДРУГ/ДРУГА?

Това е може би най-неприятният от всички възможни варианти на среща с бившия. Ако имате възможност, просто кимнете и преминете на отсрещния тротоар, за да спестите на новия човек етимологията на познанството си. За все още борещите чувствата след раздяла обаче тази челно сблъскваща ви с реалността ситуация ще ви нарани, но също ще ви отрезви и помогне да скъсате окончателно с очакванията си за събиране, ако все още таите такива.

57

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ДОПАМИНОВИЯТ ФАСТИНГ МЕ НАКАРА ДА ИЗЧЕЗНА ЗА 24 ЧАСА...

СЕГА ИЛИ НИКОГА

Ако все пак между вас и половинката ви има недоизказани неща и не се интересувате как ще изглежда тази сцена отстрани, използвайте случая, за да попитате онова единствено нещо, което ви е тормозило с месеци или не сте успели да формулирате под въздействието на силни емоции в деня на раздялата ви. Достойнството ви е важно, но слагането на точка в една история е много по-съществено и не бива да жертвате отговора, който може би ще ви даде тази среща, в името на непокътнатото достойнство или наранената ви чест.

Фотография: Profimedia, unsplash.com, pexels.com

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA