Колко секс наистина трябва да правим във връзка?

Ние имаме отговорите!

Ася Иванова
Ася Иванова 18 август 2023

Фотография: Pexels.com

Често четем, че щастливите двойки правят секс най-малко веднъж седмично. И неусетно започваме да чувстваме, че нещо не е наред в сексуалния ни живот, когато не достигнем тази бройка. 

Сравнението на взаимоотношенията е толкова реално в днешно време. Независимо дали превъртате Instagram или Facebook, гледате любовни сериали или разговаряте с приятелки, лесно е да почувствате, че връзката ви не е "нормална", когато стане въпрос за интимност.

Има всякакви схващания, на които робуваме излишно. Трябва да изчакате три срещи, за да правите секс, една година, за да заживеете заедно, две години, за да се сгодите, и още една година, докато се ожените – спазването на всички тези произволни срокове са изтощителни! Разбира се, всички искаме да сме в най-щастливата връзка, но защо трябва да следваме същата времева линия като всички останали? В същия смисъл, защо всички трябва да правим секс еднакъв брой пъти в седмицата?!

И така, разгледахме няколко социологически проучвания, допитахме се до известни психолози и проучихме колко секс наистина трябва да правим, ако искаме възможно най-добрата връзка.

секс

КАКВО КАЗВАТ ПРОУЧВАНИЯТА?

Социолозите обичат да изучават двойките почти толкова, колкото обичат да изучават и секса, така че има тонове информация за това колко често щастливите двойки трябва да спят заедно. Проучване, публикувано в Social Psychological and Personality Science, изследва 30 000 двойки в продължение на 40 години. Те откриват, че сексът веднъж седмично е перфектната среда за двойки; въпреки това, двойките, които правят повече секс, не са повече или по-малко щастливи, ала двойките, които са интимни по-малко, споделят, че се чувстват по-малко удовлетворени сексуално.

Друго проучване в Archives of Sexual Behavior установява, че хората на средна възраст предпочитат да правят секс 54 пъти годишно, което приблизително се равнява на веднъж седмично.

Друго изследване по темата идва от университета Карнеги Мелън. То разделя двойките на две групи: Група А поддържа сексуалния си живот нормален, докато Група Б правят два пъти повече секс от обикновено. В края на проучването група Б всъщност съобщава, че сексът "не е бил много забавен" и че е започнал да бъде скучен, така че недейте да му придавате такава важност.

И ТАКА, КАКВО ТРЯБВА ДА ПРАВИМ?

Ако няма напрежение във връзката ви и нуждите ви са задоволени, защо вие (или науката!) трябва да се съмнявате колко често трябва да сте интимни с партньора си?! Наистина няма нужда да се вглъбявате толкова в бройката и не е необходимо да сравнявате сексуалния си живот с този на другите. Защото това колко често правите секс не е това, което прави връзката "щастлива". Често сексът идва, когато се чувствате щастливи в живота си. Стресът на работното място, паричните проблеми или семейната драма имат отрицателно въздействие върху психичното ни здраве и могат да намалят либидото ни. Това, че правите по-малко секс от представата си за нормално, не означава, че връзката ви е лоша.

Независимо дали правите секс четири пъти седмично и обичате всяка секунда от него, или се наслаждавате на времето си в спалнята веднъж на две седмици, връзката ви не трябва да разчита на число, за да се счита за щастлива. Вие трябва да решите какво е вашето нормално, а не науката.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA