За раздялата с любов

Осем въпроса ще ни изяснят дали трябва да се разделим с човека до нас.

Ася Иванова
Ася Иванова 26 август 2023

Фотография: Pexels.com

Ако вече сте на етап, в който обмиляте да се разделите с някого, това може да ви накара да се чувствате доста неудобно. В повечето случаи краят не се слага за една нощ.

Обикновено преминаваме през период, в който се измъчваме и подтискаме емоциите си, защото виждаме, че връзката ни не върви. Но преди да вземем тежкото решение е важно да си зададем няколко въпроса и да бъдем съвсем честни със себе си. Тка ще си дадем сметка дали наистина трябва да скъсаме или трябва да работим върху тези отношения.

1. Защо искам да се разделя с човека до мен?

Това изглежда доста очевиден въпрос и несъмнено много от вашите познати ще ви го зададат. За да си изясните какви са причините и да ви помогнат в решението, напишете плюсовете и минусите на тази връзка. Това е особено полезно за тези, които се лутат напред-назад, когато се чудят трябва ли да останат с даден човек или да се раздялат с него. Виждайки собствените си чувства, написани на лист по-лесно ще осъзнаете вашите чувства и това ще ви накара да станете по-уверени в решението си.

2. Има ли начин да разрешим проблемите си?

Никоя връзка не е съвършена. Като идентифицирате проблемите заедно, независимо дали става въпрос за липса на доверие или на страст, това ще ви помогне да изготвите план за справяне с това, което ви мъчи. Опитайте едно предизвикателство за 30-дневни взаимоотношения . Има ли чувства на ревност от страна на единия? Обсъдете какво (или кой) ви ядосва или ви кара да се чувствате неудобно. Имало ли е изневяра в отношенията? Може би една консултирация е добро решение, ако и двамата все още се обичате и искате да го направите. Независимо какви ще са резултатите, важното е, че и двете страни искат да работят за тези отношения.

раздяла

3. Ще съжаляваме ли за решението си?

На прага на раздялата, може да се почувстватесякаш сте злодеят, който иска да съсипе една любов. Ако обаче се опитате да помислите какви са причините за края на тази връзка (първа точка) и знаете, че и двамата сте опитали всичко възможно да продължите (втора точка), след това не трябва да съжалявате за раздялата, защото тя е била неизбежна.

4. Какъв ще бъде животът след края?

Представяйки си един ден без човека, когото сте свикнали да виждате денонощно, може да бъде сърцераздирателно. Дори мисълта за това може да ви накара да искате да преосмислите решението си за тази раздяла. Ние разчитаме много на подкрепата на партньорите си дори за да ни изслушат след натоварен ден и споделяме с тях неща, които не бихме споделили на приятелките си. Да загубим подобна подкрепа може да се окаже опустошителен момент за нас.

5. Как да сложим край?

Вече сте на 100% сигурни, че искате да се разделите с човека до вас. Оттук идва въпроса как да го направите. Чували сме за раздели чрез мейл, бележка или телефонен разговор, но това са прекалено безлични и сурови начини да сложим край. Най-добрият и най-малко объркващ начин да се разделим с другия е очи в очи. Подберете мястото според начина, по който мислите, че ще реагира отсрещната страна. Дали ще е публично или у дома, зависи от това как двамата ще се чувствате сравнително най-комфортно в този момент.

раздяла

6. Какво да кажете?

Ако не сте говорили вече за раздялата, тогава лесно може да объркате човека до вас. В тази ситуация най-добре е да попитате партньора си как мисли, че връзката върви, и след това да му споделите как се чувствате вие и как вие виждате нещата помежду си. Може да се изненадате, че партньорът ви е на същото мнение. Ако искате да се разделите и повече никога да не поддържате връзка, кажете му го. Ако пък искате да си оставите вратичка след раздялата , посочете и това.

7. Трябва ли да си оставя вратичка за в бъдеще?

Оставяйки вратата отворена, ще остави отношенията ви недовършени и без края, от който може би двамата се нуждаете. Дори в един момент да решите, че няма да се върнете назад, то има голяма вероятност партньорът ви да се е надявал на това и да не е могъл да продължи напред. Ако все пак сте стигнали до това решение, направете го с уговорката, че ако в даден момент някой се чувства некомфортно, ще сложите окончателен край на отношенията си. И знайте, че този момент може да го почувствате като втора раздяла.

8. Какво научих от тази връзка?

Не приемайте края на едни отношения като една неуспешна връзка. Всеки човек, с когото се срещате, ви дава ценни уроци за живота, за вас самите и за това, което искате в партньора. Опитайте се да потърсите положителните страни на всяко преживяване и ще излезете по-силни от всяка ситуация.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA