Склонен ли е мъжът до вас да ви изневери?

Експертите дават отговорите, за които сме копнели дълго време.

Ася Иванова
Ася Иванова 16 май 2024

Фотография: Pexels.com

Защо мъжете изневеряват? Може би това е въпросът, който почти всяка жена си задава. А отговорите ви даваме днес.

Оказва се, че 56 процента от мъжете, които са отхапали забранения плод обясняват, че са щастливи в брака си. Те са до голяма степен са доволни от своите съпруги, още изпитват страст с тях и не търсят утеха навън, но въпреки това се озовават в леглото с други жени. Защо? Тук експертите обясняват това явление и дават разяснения за някои други митове относно изневярата.

Факт #1: Повечето мъже все още са влюбени в жените си

Мъжете, които изневеряват, не са спрели да обичат. "Изневярата обикновено се появява във фазата на укрепналата любов, когато двойките започват да се успокояват, да имат деца и да устройват живота си", казва клиничният психолог Андра Брош. Докато те са удовлетворени в много сфери от живота си, то романтиката може да започне да липсва. "Често мислим, че жените се оплакват от липсата на романтика, но мъжете също го усещат", казва Брош. За да се избегнете този ефект, планирайте страстни нощи, отделяйте време за секс и обсъждайте надеждите и мечтите си, не само работата и децата.

Факт #2: Мъжете изневеряват с жени, които познават

Изневеряващите мъже по принцип не кръшкат със случайни жени от баровете. "Първият ми съпруг ми изневери с приятелка от детинството", казва Даян от Ню Йорк. Експертът Мери Джо Рапини обяснява: "Много жени смятат, че всички мамят с някоя лека жена - това не е вярно. По-вероятно е те да са били първо приятели". Всъщност, повече от 60 процента от аферите започнат по време на работа. Един съвет: Уверете се, че мъжът до вас се чувства по-свързан с вас, отколкото с някоя колежка. Рапини предлага винаги да си лягате заедно и да отделите време за гушкане.

изневяра двойка

Факт #3: Мъжете изневеряват, за да спасят брака си

"Мъжете обичат съпругите си, но не знаят как да оправят проблемите в отношенията, така че те изневеряват, за да запълнят всички липси", обяснява брачния и семеен терапевт Сюзан Мандел. Мъжете искат всичко и имат изкривената представа, че друга жена ще удовлетвори този копнеж, но не става така. След това, те продължават да живеят привидно щастливо с жените си, без да са адресирали истинските проблеми.

Факт #4: Мъжете се мразят, след като изневерят

Може да мислите, че изневеряващите са мъже без морал, но се оказва, че те едновременно могат да харесват това, което са направили, но и да се презират за постъпката си. "Ако той постави егото си настрани, ще се почувства като боклук", обяснява експерта по отношенията Чарлз Джей Орландо, автор на The Problem With Women... is Men. "В края на краищата, той е предал друго същество, за което е обещал да се грижи и няма как изневярата да не окаже своето влияние върху психиката му".

Факт #5: Изневеряващите често стават по-мили с жените си

Това, че мъжете започват афера, не значи, че нямат жена вкъщи. "Когато един мъж започне да изневерява, той става хиперактивен в сексуално отношение", казва Рапини, обяснявайки, че секс нагонът му е бил събуден, а съпругата му все още е тази, с която се чувства най-комфортно в леглото. Така че ако забележите внезапна промяна в сексуалния нагон на мъжа си, трябва да ви светне червената лампичка. "Едва след като аферата вече е в напреднал стадий, той може да започне да се отдръпва", допълва Рапини.

Факт #6: Жените изневеряват точно толкова, колкото и мъжете

Според почуване на университета в Индиана, мъжете и жените изневеряват еднакво, но причините за това са различни. Д-р Чарлз Джей Орландо обяснява, че жените са по-склонни да мамят, за да достигнат емоционално удовлетворение. "Онлайн измамата - без физически контакт - е най-лошият вид изневяра", казва Орландо. Ставайки емоционално привързани към друг човек означава, че вече правите проверка на брака си. Но ако това е само секс, то е по-малко привързване и повече болезнена грешка.

Факт #7: Съпругата обикновено знае кога мъжа й изневерява

Как може бившите съпруги на Тайгър Уудс - Елин Нордегрен и на Арнолд Шварценегер - Мария Шрайвър, да не са разбрали какво вършат мъжете им? Те най-вероятно са знаели, но им е било прекалено трудно да си го признаят. "От една страна знаех, но отказвах да го повярвам", казва Лили от Торонто, Канада. "Болката от това да го приема в този момент, би била твърде ужасяваща, така че трябваше да асимилирам ситуацията бавно". Според д-р Брош, най-вероятно знаменитостите правят същото: да продължат да живеят с неверния си мъж в името на децата си или просто, за да избегнат унижението и разправиите.

Факт #8: Няма да го измъкнете от аферата, ако тя е в разгара си

Неверните мъже могат да се съгласят на всичко, когато са спипани "по бели гащи", но бъдете сигурни, че лъжат. Ако той все още е във вихъра на гореща нова афера, каквото и да направите, няма да го измъкнете от нея. "Той изпитва толкова позитивни неща с нея, без цялата драма, която се случва във връзката ви", казва Орландо. Бракът вероятно ще се провали, ако той не реши на своя глава, че животът не е по-добър с другата жена. Така че ключът тук е превенцията. Продължете да бъдете жената, в която първо се е влюбил и е решил да се ожени. "Жените често се превръщат от любящи приятелки в заядливи жени, а това отблъсква още повече мъжете". 

изневяра мъж

Факт #9: Аферата често може да оправи един брак

Изневярата целувката на смъртта ли е за една връзка? Не винаги. Въпреки, че една нова връзка е вълнуваща, "аферата може да разпали отново брака", казва Орландо. "Мъжете, когато помислят с кого искат да прекарат останалата част от живота си, осъзнават, че новата връзка не е толкова съвършена, колкото са си мислили". Но помислете добре, преди да се превърнете в измамник. "Залитането може да покаже колко малко самоконтрол има някой", обяснява Орландо.

Факт #10: Дори след възстановяването на брака, на мъжа може да му липсва аферата

Тъжно, но дори да обича жена си и да иска да спаси брака си, той може още да си мисли за жената, с която е имал вълнуваща авантюра. "Може да му липсват важните неща с другата жена - забавления, нулеви отговорности, секс, ловът - да му липсва начинът, по който се е чувствал докато е бил с нея, което е по-лошо, отколкото ако се опитва да поправи брака си", казва Орландо. Ако се държите както когато връзката ви е била нова, това може да помогне.

Факт #11: Изневеряващият може да осъзнава, че наранява жената си, но да продължи с аферата

Един мъж може и да осъзнава отрицателното въздействие върху неговата съпруга и семейството му, но въпреки това да продължи да изневерява. Защо? "Всичко е в представите на измамника", казва Орландо. "Ако той се чувства нежелан, недооценен и е приеман за даденост, следването на неговите нужди да бъде желан и оценен надделяват".

Факт #12: Жената не е виновна, ако мъжът й изневерява

Осъзнайте това: Ако вашият съпруг ви изневерява, вие не сте виновна за това, без значение какво казва той или друг човек. "Когато един мъж изневерява, той прави съзнателен избор да го направи", казва Брош. И д-р Орландо допълва: "Мъжете не изневеряват заради това, което са техните жени, а заради това, което са самите те". "Вината" е, че признаците на отдалечаване между съпрузите, са били игнорирани и от двете страни.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA