Около Айфеловата кула създават градина за релакс

През 2024 г. Олимпийските игри ще се проведат във френската столица. За това важно събитие британското студио за ландшафтна архитектура Gustafson Porter+Bowman реконструира подходите към Айфеловата кула, превръщайки ги в пешеходна зона с градина и фонтани.

Лондонското студио официално спечели конкурса Grand Site Tour Eiffel, обявен от кмета на Париж, с цел да се препроектира районът около Айфеловата кула, побеждавайки 43 кандидати, включително бюрото на Аманда Левит и два известни френски екипа - Koz Architects и Agence Ter.

Задачата на мащабните трансформации от Gustafson Porter+Bowman по отношение на най-разпознаваемата забележителност на града е да се разшири зелената зона. Според плана, Йенският мост, претоварен сега от автомобили и свързващ Айфеловата кула и метрото, ще бъде превърнат в пешеходна зона с градина, включваща два нови площада и възстановен парк, който ще се простира по протежение на града във вид на зелена ивица, дълга цяла миля.

Проектът на британците, наречен One Line, ще намали трафика в непосредствена близост до Айфеловата кула, като направи района по-привлекателен за пешеходците, външният вид на района изобщо няма да пострада, а „Желязната лейди” ще остане също толкова красива. Формално, до кулата и сега има достъп от десния бряг на Сена от метростанция Trocadero. Но това е шумен участък и, честно казано, непретенциозен на външен вид. Затова, въпреки зеленината, в горещите дни тук е прашно и липсва сянка. Новият план има за цел да коригира тези недостатъчци.


Nouveau Grand Jardin entre le Trocadéro et la Tour Eiffel from Paris Futur on Vimeo.

След модернизацията, автомобилните ивици ще се превърнат в стъпаловиден амфитеатър с трева и градина за релаксация - с невероятна гледка към творението на Айфел. От там посетителите, минавайки край Двореца Шайо, ще се спуснат по стълбите до реновирания и вече пешеходен Варшавски площад, а през тунела ще могат да стигат и до крайбрежната улица. Между другото, тази зона ще стане много по-прохладна поради увеличаване на броя на фонтаните.

След това посетителите ще се изкачат на Йенския мост, водещ към кулата. Частта за автомобили ще бъде заменена с двойна алея с дървета, а павирани тротоари ще осигурят достъпа за линейки. Тунелирането на десния бряг ще създаде още една пешеходна зона - площада Бранли, докато крайбрежната улица ще продължи покрай реката до метростанция „Бир-Хакейм” - друга основна точка за достъп до кулата.

Айфелова кула

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA