Зелените трамвайни пътища на Европа

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 17 август 2019

В някои европейски градове можете да видите странна картина: истински трамвай се движи по  зелена трева. И това не е фантазия на някой любител на Photoshop. Съвременните технологии наистина позволяват така да се изгради транспортната система, че когато я погледнете, да изпитате чувство на гордост.

Зелените трамвайни пътища в Европа водят началото си от 80-те години на миналия век. Жителите на градовете веднага усещат практическия ефект от прилагането на такова решение. В градовете става по-малко горещо, прашно и шумно, а обемът на оточните води в канализацията след дъжд значително намалява. Освен това, допълнителните площи в града, покрити с трева, оказват положителен ефект върху биоразнообразието на градската среда, тъй като зелената трева е местообитание на някои видове насекоми.

Озеленяването на трамвайните трасета изпълнява няколко функции: отвежда дъждовната вода, поглъща шума, намалява замърсяването на околната среда.

Зелените пътища са се разпространили в градове като Барселона, Франкфурт, Милано, Сен Етиен, Страсбург и Варшава. У нас нещо подобно има около пл „Руски паметник” в София. Този опит да се наподобят европейските градове обаче е първо в много миниатюрен мащаб и няма ефект за отвеждане на водите, а второ манталитетът на някои жители и гости на столицата понякога нарушава целостта и гладкостта на тревната площ, защото през нея преминават автомобили, въпреки забраната.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA