Парижкият музей за съвременно изкуство отново отвори врати

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 14 октомври 2019

Ханс Хартунг. T1966-K40. 1966

Ален Жаке. «Закуска на тревата». 1964

Меги Лий. aa xxx. 2016. Майкъл Смит. Без название. 2012

Парижки музей за съвременно изкуство

След година на обновяване, на 11 октомври Парижкият музей за съвременно изкуство отново отвори врати. Ако планирате пътуване до Франция тази есен, включително и за панаира на изкуствата FIAC (18-21 октомври), не пропускайте възможността да посетите първите временни изложби за тази година. Едината от тях – You - е посветена на непоказваната досега колекция Lafayette Anticipations, а другата е посветена на Ханс Хартунг - френски художник от парижката школа, роден в Лайпциг, Германия. Хартунг се счита за един от предшествениците на абстрактното изкуство, а La Fabrique du Geste, която може да се види до 1 март 2020 г., е първата ретроспектива на Ханс в Париж от 1969 г. насам.

Сградата на музея, построен в Париж по случай Световния панаир през 1937 г., е обновена от архитектурните бюра h2o и GGSV, които са се стремили да запазят първоначалния ù вид. Годината на ремонтни работи е струвала на града и патроните на музея 10 милиона евро.

Що се отнася до изложбата You, отворена до 16 февруари следващата година, тя представя 330 творби на художници от Франция и други страни. Основното в нея са инсталациите, придобивани от фондация Moulin Family Endowment Fund от 2005 г. насам. Изложбата, курирана от Ан Дресен, подчертава „много от най-новите етапи в развитието на съвременното изкуство, а също така отразява способността на художниците да оспорват и дешифрират нашия постоянно променящ се свят". Сред героите на проекта You са шотландската мултимедийна художничка Рейчъл Маклийн, британката Хелън Мартен, американката с тайвански корени Меги Лий и французойката Мелани Матранга.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA