Изложбата на Cartier – още една причина да посетим Токио тази есен

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 15 октомври 2019

Ако планирате пътуване до Токио тази есен, не забравяйте да настроите своя маршрут, така че да мине през Националния център за изкуства. Там, до 16 декември, ще се проведе изложение на Cartier. Crystallization of Time е четвъртата поред изложба, организирана от модната къща в Япония. Този път тя ще се съсредоточи върху бижутата, създадени от 1970 г. насам - само около 300 предмета, внимателно подбрани от архиви и частни колекции от целия свят.

Експозицията е планирана по такъв начин, че да разкрие връзката между различните украшения и да подчертае техния контраст.

Cartier

Глава 1. Material Transformation and Colors

Този раздел разглежда дизайна на Cartier по отношение на използваните материали и цветове. Феновете на модната къща са запознати с основните цветови комбинации, използвани от бижутерите на марката: зелено и синьо, червено и черно, лилаво и лазурно. Не всички обаче знаят, че след 90-те години на миналия век майсторите възприемат нов подход, използвайки градиентен преход от сходни нюанси, например като бронз и шафран.

Cartier

Глава 2. Forms and designs

Този раздел изследва визуалния новаторски дух на Cartier, проследен в основни форми. В Essential Lines and Spheres, изложбата анализира финалните форми, които Cartier е изследвал през годините, докато New Architectures и Optics се фокусират върху микроархитектурната природа и движението в бижутата. Harmony in Chaos изследва „случайната" красота и идеите, които превръщат това „ъвпадение" в дизайн. Beauty All Around е посветен на предметите, които са възникнали от индустриални продукти и части от аксесоари, които обикновено не са свързани със света на бижутата.

Cartier

Глава 3. Universal Curiosity

Последният раздел на изложбата представя творби, замислени от универсалното любопитство, което лежи в основата на Cartier. Луи Картие постоянно „сканира” света с интерес към всички култури и цивилизации и събира богата колекция от произведения на изкуството и материали. В резултат на това, тези колекции стават източник на вдъхновение за дизайна на Cartier: културните и природните обекти се сливат с времето, еволюирайки в дизайни на модната къща.

Cartier

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA