Нов планински комплекс в Чехия показва как дизайнът и природата могат да живеят в хармония

Лидия Делирадева 16 ноември 2019

Svatý Vavřinec

Svatý Vavřinec

Svatý Vavřinec

Svatý Vavřinec

Svatý Vavřinec

Svatý Vavřinec

Svatý Vavřinec

Svatý Vavřinec

Svatý Vavřinec

Svatý Vavřinec

Svatý Vavřinec

Svatý Vavřinec

Svatý Vavřinec

Svatý Vavřinec

Svatý Vavřinec

Чешката архитектурна фирма ov-a наскоро премахнала бивш универсален магазин от 1980 г. в планинския град Pec pod Sněžkou, и на това място е изградила хотела Svatý Vavřinec - модерен комплекс с 90 апартамента, които предлагат истинска алпийска почивка. На мястото на стария магазин, който е пречел на селото, архитектите създават нов търговски комплекс със зелени покриви, върху които разполагат четири дървени сгради. Наречен от дизайнерите „поляна", достъпният зелен покрив служи като полу-частно открито пространство с място за външна скара и места за сядане, детска площадка и частни тераси към индивидуалните апартаменти.

Черпейки вдъхновение от местния планински простор, архитектите създават Svatý Vavřinec с естествени материали и семпли форми, за да съчетаят архитектурата с пейзажа. Търговската част е облицована с камък и покрита с плътен зелен покрив. Четирите сгради с апартаменти се различават по размер и ориентация и са „облечени” в кедър, имат и големи прозорци, които отварят гледка към пейзажа навън. Ако собствениците на апартаменти решат да ги отдават под наем, гостите могат да се насладят на цялостно хотелско изживяване с рецепция и почистване.

Търговският комплекс предлага на клиентите супермаркет, аптека, магазин за спортни стоки и магазин за ски и велосипеди. До търговските помещения се стига и през интериора на всички апартаменти. Сградата има и два подземни гаража на различни нива.

„Основният характер на района е оформен от отделно стоящи сгради по главната улица, които са в тясна връзка със заобикалящата ни природа", обясняват архитектите. „Атмосферата е допълнена и от път, извиващ се през долината - покрай потоци и пролуки между къщите, които позволяват да се хвърли поглед към равнините около селото и къщичките, разпръснати по поляните. Дизайнът на четирите жилищни сгради продължава нишката на тези качества и ги развива и доразвива.”

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA