Красивите есенни дестинации в Европа (ГАЛЕРИЯ)

Представяме ви десетте горещи европейски дестинации, които просто са синоним на перфектна есенна почивка.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 18 октомври 2020

10-ТЕ НАЙ-ГОРЕЩИ ЕСЕННИ ДЕСТИНАЦИИ ЗАПОЧВАТ ТУК → →

БУДАПЕЩА, УНГАРИЯ Често наричат унгарската столица „малкият Париж“. Това определение съвсем не е случайно, защото Перлата на Дунава носи истинско усещане за магия още с пристигането. Нискотарифните авиокомпании предлагат много полети до Будапеща, като продължителността им е не повече от час и 15 минути. Центърът на града е страшно красив, а всички основни забележителности са в непосредствена близост едни от други. През есента времето наподобява много това в България – хладно, с не толкова много валежи, напълно перфектно за разходка из всички ключови места, сред които несъмнено и унгарският парламент, който, повярвайте ми, ще ви остави без думи.

БУДАПЕЩА, УНГАРИЯ Ако си мислите, че вече сте опитвали най-вкусните сандвичи в живота си, значи не сте били в Panineria Sandwich Street, където ще ви приготвят не само сандвич, а истинско кулинарно преживяване. За тези, които предпочитат по-изискана кухня, ресторантът на Джейми Оливър в близост до църквата Свети Матияш е перфектният избор и именно там ще можете да се насладите на вкусна храна, любезно обслужване и интересен интериор.

ВИЕНА, АВСТРИЯ През есента дърветата се разделят с листата си, а ако вие сте готови да се разделите с лудостта на града и да се потопите в друг вид реалност, Виена е перфектният избор. Австрийската столица е особено красива през октомври и ноември, стига, разбира се, да няма значителни количества валежи.

ВИЕНА, АВСТРИЯ Градът съчетава перфектно миналото и настоящето. Ако решите да му дадете шанс, със сигурност трябва да направите панорамна обиколка около Пратера с Виенското колело, сградата на ООН, шарените къщи на Хундертвасер, площад Мария Тереза, националната художествена галерия и катедралата „Свети Стефан“ – един от символите на града, който неизбежно носи усещането за готика.

БАВАРИЯ, ГЕРМАНИЯ Една от 16-те федерални провинции на Германия истински очарова през есенния сезон. Гъстите гори в Бавария са известни със своите яркочервени и оранжеви багри, които обвиват красивите замъци и върховете на Алпите. В местността има по нещо за всички сетива – от мириса на прясно изпечени бретцели до ръчно изрисуваните къщи и величествени замъци, които показват отношението на народа към архитектурата.

БАВАРИЯ, ГЕРМАНИЯ Ако планирате посещение в немските земи и обичате хубавата бира и вурстове, координирайте го с ежегодния Октоберфест. Бавария вдъхновява не само с пиво, но и с кристални езера, модерни метрополии, приказни средновековни градове, хиляди музеи, експозиции и повече от 100 000 архитектурни паметника.

ИСПАНИЯ Да, Испания. Не някое конкретно място, а което пожелаете. Есента е перфектното време да се потопите в испанската култура, защото няма да има следа от летните жеги, а и ще изпреварите снега по високите планински части. Ще останете изненади от факта, че страната има над 60 000 километра сертифицирани туристически пътеки, по които може да бъдат забелязани ледникови езера, вулкани и скали с вековна история. Ако придвижването пеша не ви притеснява, времето през октомври е идеално за обхождане на известния Камино де Сантяго, древноримския път и посещение на древните църкви в романски стил в долината Бои.

ИСПАНИЯ Не сме ви убедили, че Испания е задължителна есенна дестинация? Може би ще размислите, ако знаете, че там това е сезонът на виното. Белите и червени вина са известни с характерния си аромат, дължащ се на отлежаването в дъбови бъчви и силно изразените ванилови нотки, които са запазена марка на всяка уважаваща себе си изба.

ИСТАНБУЛ, ТУРЦИЯ Предложение, което надали би ви изненадало. Истанбул е шумен и тих, традиционен и модерен, азиатски и европейски, истински красив през есента. Температурите през есента са около 23 градуса, а в града има толкова неща, които си заслужават да се разгледат, че трудно бихме могли да изредим всички.

ИСТАНБУЛ, ТУРЦИЯ Дворецът Топкапъ и българската църква „Свети Стефан“ са сред задължителните елементи по време на посещение в най-големия турски град, което може да приключите с обиколка на Капълъ чаршия, където е и най-големият търговски пазар, в който цените се определят от възможностите ви за преговори. Заедно с локума и традиционното турско кафе, непременно опитайте ябълковия чай, пишманието и сандвича с риба, който приготвят на ресторант-лодка върху вълните на Босфора.

КОТСУОЛД, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Разположен в югозападната част на Острова, Котсуолд е район в близост до Глостършър, на около 160 км западно от Лондон. Името на областта идва от хълмистата верига Котсуолдс, която се простира през по-голямата част от територията й. Местността е известна със своята красива природа и неслучайно е сред първите ни в списъка, тъй като есенните цветове придават щипка очарователност към иначе колоритните малки традиционни селски къщички и калдъръмени улички.

КОТСУОЛД, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ От района започва плавателната част на Темза и без значение дали по суша или по вода, Котсуолд заслужава нужното внимание. Местенцето е истинско олицетворение на аристократичния дух на селска Англия и предлага на посетителите си множество автентични пъбове и градски панаири, които само подчертават красотата на Великобритания през есента.

ЛИКА, ХЪРВАТИЯ Лика е исторически регион в централната част на Хърватия. Разположена между Велебит (най-големият планински масив в страната) и Динарите (най-обширният такъв на Балканския полуостров), местността ще предложи точно това, което вече очаквате от нея – перфектна температура за разходка, спиращи дъха панорамни гледки и толкова много локации за перфектния Instagram кадър.

ЛИКА, ХЪРВАТИЯ Плитвишките езера са това, което си заслужава да посетите – 16 различни по размер езера, обявени за национален парк на Хърватия. Кухнята в страната е средиземноморска, ароматна и с италиански привкус. Визитната картичка на повечето ресторанти са прясната риба и морските дарове, поднесени с много пресни билки и местно ароматно вино. От какво друго имаме нужда за една есенна почивка?

СИНАЯ, РУМЪНИЯ Синая се намира в сърцето на Карпатите и е една идея по-различно преживяване от столицата Букурещ. Атмосферата и аристократичния дух на градчето се допълват от безбройните замъци и високи сгради, които придават усещането, че зад ъгъла дебне Граф Дракула. Ако решите да посетите града, трябва да знаете, че той се намира на около 500 км от София, но има всичко необходимо, за да ви очарова – от замъците „Пелеш“ и „Пелишиор“ до Синайското казино със своята внушителна и красива сграда, направена по подобие на тази в Монте Карло.

СИНАЯ, РУМЪНИЯ Случайно мечтаете за спираща дъха снимка за Instagram профила ви? В никакъв случай не пропускайте да посетите скалите Бабеле, в близост до които ще имате възможността да опитате и вкусна местна храна.

ПАРИЖ, ФРАНЦИЯ След като споменахме „малкият Париж“, няма как да пропуснем истинския, величествен и спиращ дъха Париж, който винаги е добра идея, според Одри Хепбърн. GRAZIA е на същото мнение. Каквото и да се каже за този град, ще бъде малко. Столицата на любовта е точно толкова пленителна през есента, колкото и през всеки друг сезон, но през октомври ще можете да се възползвате от по-ниски цени за настаняване и удоволствието да не чакате на няколкочасова опашка, за да видите Франция от върха на Айфеловата кула.

ПАРИЖ, ФРАНЦИЯ Разходка по Шанз-Елизе, Лувърът, ароматно капучино, френски макарони и кроасани…Хемингуей описва бижуто във френската корона като „един безкраен празник“ – празник на вкусната храна, красивите гледки, модата, и най-вече, на любовта във всички нейни проявления.

ТОСКАНА, ИТАЛИЯ Един от най-красивите райони в Италия може да предложи много – зашеметяващи гледки, отлична храна, неповторимо вино. Тоскана пленява с къщи с червени керемидени покриви, древни етруски селца, разположени в подножието на Апенините и пленителни лабиринти от камък и мрамор, които правят архитектурата на местността още по-впечатляваща.

ТОСКАНА, ИТАЛИЯ Туристическият сезон е през юли и август, което прави посещението през октомври един логичен избор, защото тогава температурите са идеални за разходка и единствените туристи там са други италианци, които със своята експресивност, са винаги готови да помогнат. Без значение дали става въпрос за това да ви упътят към хълмовете на Вал д’Орсия, църквата „Св. Франциск“ или до най-близкото място, където можете да опитате местното вино Нобиле и сирене, увито в орехова шума.

Колкото и да обичаме лятото и да носим в себе си прекрасните спомени от него, есента е един от най-красивите, пъстри и вдъхновяващи сезони.

Октомври е и няма как да не мечтаем за дестинации, които са перфектното решение за бързо, бюджетно и незабравимо бягство от града. 

Понеже тази година е всичко друго, но не и такава, в която можем да пътуваме където и когато пожелаем, не пречи да планираме to-go списъка си за следващата година или просто да се насладим на едно виртуално преживяване, каквото ви подаряваме в галерията ни по-горе!

ОЩЕ ОТ GRAZIA:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA