Най-скъпите и луксозни пътувания, които можете да планирате

От скъпо по-скъпо. И от красиво по-красиво, ако питате нас, но всеки има право на мнение.

Когато имаш ужасно много $$ в банковата си сметка, всяка точка на земята се превръща във възможна дестинация. Когато обаче си от другата страна, луксът изглежда като нещо красиво, любопитно и, уви, практически недостижимо. Затова се отправяме на съвсем не скромно пътуване към някои от най-скъпите дестинации в света. Уточняваме, че за всяка от тях има (сравнително) бюджетна алтернатива, но ние залагаме на максимума. Нямаше ли една мисъл, че щом има гарга, тя трябва да е рошава?

ЕКВАДОР

В случай че обичате крайбрежни разходки и нямате против да се озовете в амазонските дъждовни гори, Еквадор е вашето място. За да стигнете до там, първо се подгответе за съвсем реален 21-часов полет със задължителни две прекачвания. Цената му е около 963 евро в посока, освен ако не планирате с години напред. Разбира се, луксът е на разположение на територията на любимия архипелаг на Чарлз Дарвин – Галапагос, където, предвид неговото централно разположение, ще имате лесен достъп до всички острови. The Pikaia Lodge е перфектната хотелска локация, проектирана за „екологично осъзнати и приключенски пътешественици", които биха вечеряли в ресторант на ръба на кратер или пък се разходжали в компанията на гигантска костенурка. Едноседмичен престой в апартамент с личен басейн започва от 10 205 долара на човек. Там може да опитате и най-скъпият шоколад в света – между 385 и 500 долара за 100 г. Вие решете дали си струва.

СЕЙШЕЛИТЕ

Безкрайното лято на островите не идва безплатно. Сейшелите са дом не само на изумителни плажове, но и на един от най-скъпите хотели в световен мащаб с нощувка от 6000 паунда. Ако искате да пристигнете за сравнително кратко време, (разбирайте: 13 часа), пътуването ще ви струва между 930 и 2220 евро за двупосочен билет. Транспорт с такси за около 10 километра се оценява на около 30 евро, докато цените за хранене навън (на човек) са между 40 и 90 евро. Сейшелите разполагат с редица пазари, магазини, художествени галерии,  колониални плантационни къщи и ботаническа градина, като за посещението им ще е добре да имате подръка между 10 и 140 евро. Финалните щрихи се случват в The North Island Lodge – селекция от 11 вили, лично приготвени от собствениците спрямо предварително заявените предпочитания на гостите. Причината за гореспоменатата висока цена е „незабавното усещане за ексклузивност и лично пространство". Носят се слухове, че дори принц Уилям и Кейт Мидълтън не са могли да им устоят по време на медения си месец.

РУАНДА

Сблъсъкът на местните култури е очевиден от първото стъпване на територията на Руанда, за което трябва да планирате полет с 1 прекачване между 550 и 953 евро. Спиращият дъха Bisate Lodge пък се намира непосредствено до Националния вулканичен парк, където ще откриете шест вили, построени така, че да приличат на дворците на традиционните руандийски монарси. Гостите могат да участват в проекта за залесяване на хижата или да допринесат за опазването на планинските горили в Руанда, а цените на стаите започват от 1100 долара на вечер. Около 200 долара на ден ще са ви необходими за хранене с местни специалитети, които съдържат много сладки картофи, боб, царевица, грах, просо и плодове. Доста от местните жители не ядат месо повече от веднъж месечно, а тези в близост до езерата предлагат неимоверно вкусна тилапия.

АНТАРКТИКА

Няма да останете изненадани от факта, че да стигнете до Антарктика не е като да се разходите в Пловдив през уикенда. В случай че все не намирате време да се посветите на нещо ново, заложете на White Desert – единствената компания в света, която предлага директен частен полет с достъп до Антарктика. Всички пътници разполагат с осем часа свободно време за потребяване както намерят за добре, а големият финал се поставя с гурме вечеря и специален вид шампанско. Въпреки че пътуването трае по-малко от 24 часа, банковата ви сметка ще олекне със 195 000 долара. Имайте предвид, че екскурзиите с начална точка Кейптаун се случват между началото на декември и началото на февруари, а местата се изчерпват мигновено. Към момента на писане на този текст, за януари 2022 г. има само три останали места, така че може да запишете себе си за старт едва през 2023 г.

ФИДЖИ

332 девствени острова с бели пясъци, палми и тропически бриз. Да, всички идилични представи за живота край брега тук са истина, но разходите за подобно преживяване със сигурност не са никак малко. Ако искате да отседнете на остров Лаукала, ще бъдете посрещнати с традиционния за страната поздрав „Була" и такса за кацане на стойност 11 500 британски лири. Няма да споменаваме, че местното население ще ви покани да участвате в севусеву (церемония по даване на подаръци) при пристигане. Още по-излишно е да споменем, че няма да бъде никак учтиво да откажете. Във високите части на Фиджи може да наемете The Hilltop Villa срещу 44 000 долара на вечер. Колкото и пари да имате обаче, пътуването ви няма никаква гаранция, тъй като резервацията изисква личното одобрение на собственика на острова.

ЖЕНЕВА

Шикозният, лъскав и космополитен швейцарски град е с цели 24.59% по-скъп от Ню Йорк. Съответно, евтините варианти за почивка там са сведени до абсолютен минимум. И макар кафето в града да струва около 5 евро, повечето ресторанти предлагат обедни менюта, в които съвсем спокойно можете да се нахраните за 15 евро. Двупосочен полет за предварително резервиран уикенд струва около 200 евро - чудесен вариант да спестите от нощувката, която може да бъде в кралския пентхаус на хотел President Wilson. За 80 000 долара на вечер гостите имат достъп до над 510 квадратни метра пространство и тераса с впечатляващ изглед към Алпите над Женевското езеро. Храната в менюто на ресторанта се приготвя от готвачи с няколко звезди „Мишлен", така че е повече от нормално, ако поръчате телешко филе и то струва 90 евро. Това е стандартът.

МУША КЕЙ

Преди години великият илюзионист Дейвид Копърфийлд купува този изключителен архипелаг на Бахамите за 50 милиона долара. С помощта на екип от архитекти и дизайнери, той превръща четирите частни острова в най-луксозното пътешественическо решение. Гостите му могат да избират между 5 чудесни вили, всяка от които разполага със собствен плаж и 360-градусова панорама. Налице е майстор готвач, съобразяващ се с вашите изисквания, а сред вариантите за забавление са разходка с лодка, каране на сърф, джетове, гмуркане и тенис на корт. Честно казано, чувстваме се абсолютно готови да отидем там за месец (минималният период за резервация е 4 дни), но първо ще трябва да открием 1 500 000 паунда, тъй като цената на ден е точно 50 000. Най-евтините двупосочни полети започват от 1352 евро, като тази цена не включва допълнителният вътрешно островен транспорт.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA