Най-красивите плажове в Европа, които да посетите това лято

Надяваме се скоро да се насочим към тях, затова повтаряйте след нас. 1, 2 и готови за море...

КАЛА МАКАРЕЛА / ИСПАНИЯ
 

Белите пясъци и тюркоазеносините води на Кала Макарела ще ви очароват. Те, както и огромният плажен бар, където ще забравите за всякакви нереалистични диетични очаквания.

Перфектното време за посещение, в случай че искате повече спокойствие, е късната пролет или ранната есен. Наоколо има големи природни обекти, както и плажът Кала Макарелета – задължителна спирка, ако смятате, че банските наистина ограничават движенията и свободата на духа.

ПРАЯ ДО КАРВАЛЬО / ПОРТУГАЛИЯ
 

Представете си голяма, широка плажна ивица, затрупана от туристи. Прая до Карвальо е точно обратното.

Повечето хора, наясно със съществуването й, са местни, а локацията е по-скоро за онези с приключенски дух, които не се страхуват да се спуснат надолу по скала, за да стигнат до живописния залив, носещ усещане за пустинен остров. Морското разнообразие е истински впечатляващо, така че не е лоша идея да си вземете шнорхел. Както и някакви хранителни запаси, тъй като наоколо няма нищо друго освен природа и вода.

ДОЛИНАТА НА ПЕПЕРУДИТЕ / ТУРЦИЯ

„Долината на пеперудите“ – приказна местност в турския регион Фетия, която, за разлика от съседната лагуна Олудениз, не е претъпкана с туристи и е далеч от силния шум.

Можете да стигнете до нея с лодка или водно такси, да опитате местни маслини, портокали, нар, праскови или да се снимате до екзотични дървета с #goodlife. Водата в залива е кристалночиста, има малък ресторант с местни специалитети, както и магазин, от който да купите красиви или безсмислени сувенири. Добре е да знаете, че температурата на въздуха през лятото стига до + 40°C, а тази на водата до + 30°C. Започнахте ли да събирате багажа?

ЗЛАТНИ РАТ / ХЪРВАТИЯ

Разположен на слънчевия южен бряг на остров Брач, езиковидният (наистина!) полуостров в Адриатическо море предлага невероятни изгреви и залези, каменист бряг, забавления за уиндсърфисти, както и горски разходки за семействата с деца.

Най-магнетичното нещо на този плаж е способността му да променя формата си, което се случва заради промяна в посоката на вятъра и подводните течения. Заобиколен от луксозни апартаменти, курорти и хотели, Златни Рат е идеално място за лятна ваканция. Макар да е по-скъпа дестинация в сравнение с Гърция и Турция, Хърватия си струва всяка куна.

КВАЛВИКА / НОРВЕГИЯ

Логично е да свързваме Норвегия с епични планини и фиорди, но непоправимо красивият архипелаг Лофотен е дом на най-чистата морска ивица, която бихме могли да открием в района.

За да стигнем до нея, трябва да прекосим брезови гори и поляни с диви цветя, но всяка извървяна стъпка си струва, особено късно вечер, когато залязващото слънце се отразява в лазурния бряг и бистрата вода. Въпреки че в миналото посетителите на Квалвика са били не повече от 20 дневно, днес съвсем лесно може да се окажете обградени от около 40 палатки, но усещането за анонимност и усамотение все пак е налице. Най-доброто от двата свята.

САНТА ДЖУЛИЯ / КОРСИКА

На юг от Порто Векио, няколко малки плажа образуват залив с бистра тюркоазена вода и фин бял пясък. Има живописни скали, част от брега е покрита с дървета, а измежду тях се намира Санта Джулия. Там дъното на морето е плитко и пясъчно, вълните – спокойни, а встрани от главния плаж са куп по-малки водни басейни.

Локацията е перфектна за всички почитатели на водните спортове, тъй като районът разполага с най-добрите центрове за ветроходство и сърф. Бонус са многото ресторанти, както и възможностите за наем на моторна лодка за разходка до близките плажове. Имайте предвид, че в разгара на летните месеци Корсика е особено предпочитана от туристите, така че ранната резервация е сигурният начин да запазите мястото си под жарките лъчи на френското слънце.

ПОРТО КАЦИКИ / ГЪРЦИЯ

В буквален превод „Порто Кацики“ означава „пристанището на козите“ и има повече от логично обяснение за това. В миналото островът е бил достъпен само за козарите и техните стада и дълго време те са били единствените му посетители. Днес най-известният плаж на Лефкада предлага драматични бели скали, тъмносини кристалночисти води и многоцветни чадъри.

Разположен е в южната част на острова, на около 30 км от курорта Василики. Самата местност предлага паркинг (въпреки че ще е трудно да намерите място през юли или август), намиращ се на отвесна скала с изсечени стъпала, които водят директно до плажа. Въпреки че решението не е подходящо за хора със страх от височини, гледката със сигурност си заслужава. В непосредствена близост ще откриете заведения за хранене и десетки магазинчета, от които да наемете или купите чадър, тъй като в следобедните часове директното излагане на слънчева светлина се предлага само за радикалните мазохисти.

Колкото и да обожаваме летния сезон, съществуват моменти, в които жегата е непоносима, многото хора на плажа ни дразнят, а гадната силна музика от заведенията наоколо разваля усещането за съвършена идилия. Не и ако сме на най-красивите плажове в Европа. Те са живото доказателство, че не е нужно да прелетим света (Hello, Bora Bora!), за да получим мечтаното бягство от реалността. Понякога то буквално е на два часа разстояние.

Разгледайте ги в галерията по-горе.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA