Изцяло в бяло: Миконос travel гайд

Скалист и лишен от богата растителност, Миконос е много, много по-красив на живо.

Невена Дякова
Невена Дякова 30 май 2022

Озовах се на Миконос като последна възможност за море и почивка миналата година. Онази странна, непредвидима, трансформираща ни 2020-а. Все още не зная дали оттам съм си донесла само сувенири. Искрено се надявам единственото китайско нещо, с което съм се сблъскала на острова, да са магнитите, които купуваме, за да подарим частица от емоцията на пътуването на близките си. Миконос, като всяко друго място, обаче е много повече от символите, събрани върху евтината глинена плочка – прочутите вятърни мелници (дори не се снимах с тях!), пеликана, белите къщи, организирани в амфитеатрален порядък, безкрайното синьо… в небето, в морето, в кепенците на прозорците. Почти като сините покриви на Санторини.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: НАЙ-КРАСИВИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ПЛАЖОВЕ, КОИТО ДА ПОСЕТИТЕ ТОВА ЛЯТО

Сравняват го и с Ибиса, защото тук купонът е на пиедестал. Навсякъде ще ви препоръчват да посетите популярните плажове Paradise и Super Paradise, които са като открити сцени за dj партита. Аз така и не стигнах до тях. Не че на тези, които посетих (Орнос, Елия, Платис Гиалос), липсваше музика (в някои часове от деня силна като в истински нощен клуб) или пък плажни барове, ресторанти, всякакъв тип водни атракции. Наистина Миконос е устроен така, че да похарчиш повече, отколкото си си помислил, че би похарчил за почивка. Неслучайно тук идват някои от най-богатите хора на света като Салма Хайек и съпруга й, които цяло лято обикаляха гръцките острови. Неслучайно и световни марки като LV и Dior са отворили свои бутици на острова, подклаждайки до небето цените на наемите и бавно, но сигурно, измествайки местните производители и занаятчии от най-централните улички в града.

57

Ако ме попитате какво не може на Миконос, ще ви отговоря кратко: не може да вървите пеша (поради липса на тротоари) и не може да сте бедни. Ще се убедите обаче, че това не е толкова лошо, дори напротив. Защото пътуването с автомобил или така популярните сред местните ATV-та ще ви спести време, а харченето за неща, които искате да опитате, ще остави усещане за силни преживявания, богати вкусове и лайфстайл като на истинска холивудска звезда, или поне като на местна макроинфлуенсърка. Защото и те идват на острова, който – откъдето и да погледнете – е доста Instagrammable място. На някои би се сторил пустинен, защото е лишен от зеленината на Халкидики и Скиатос, но едва ли ще останете равнодушни към този естествен природен минимализъм. Той е толкова екзотичен и толкова стоплящ – дори когато ветровете са силни, а температурите сутрин не превишават 15 градуса. Директните полети от София продължават до края на октомври, а надеждата PCR тестовете за България да отпаднат оставя възможност да планирате няколко дни в ниския сезон на острова.

Първото нещо, което трябва да знаете, е, че разстоянията на Миконос не са големи. Където и да отседнете, ще се намирате на максимум 5–10 минути от центъра на Хора, по-известен като Mykonos Town. Естествено, някои от най-скъпите хотели на острова се намират там и в зависимост от бюджета ви може да отседнете в място със закуска както за 200, така и за 2000 евро на вечер. Изберете ли столицата, обаче трябва да се подготвите за гъстотата на посетителите на квадратен метър, за тесните улички, за ограничените възможности за паркинг. Съветът ми за Хора е да предпочетете някои от разположените на по-задна линия хотели, от които обичайно се открива страхотна панорамна гледка и които са обособили малки безплатни зони за паркиране. Подобрата препоръка обаче би била да напуснете очертанията на Mykonos Town, за да сте по-далеч от шума и по-близо до уникалните вилни зони на острова. Вярно е, че там няма толкова кафенета, ресторанти, магазини и аптеки, но пък е налице една невероятна рустикална идилия, която ще ви подейства почти медитационно. Особено красиви са опциите за Airbnb край залива на Ornos beach, а ако търсите опция до 100 евро на вечер, силно препоръчвам Apostolis Windmill, където прекарах няколко дни в една много симпатична бивша мелница. Част от хотелски комплекс – a beautiful village hotel, както го нарече шофьорът ни на път за там, разполага и с няколко наскоро обновени студиа със самостоятелни, уединени веранди, които е по-добре да наемете, ако пътувате в компания по двойки.

57

На Миконос има градски транспорт, но ако не искате да вървите до спирката (това на практика не може да се случва безопасно!) поради описаните по-горе причини, ще се наложи да си вземете автомобил или да наемете ATV. Ако последното, разбираемо, не отговаря на стила ви, колата под наем ще се окаже единствената адекватна опция. Въпреки близостта на офиса до летището, не ви съветвам да резервирате автомобил от Enterprise, тъй като компанията не бе подготвила навреме колата ни и въпреки компенсацията от безплатно за престоя гориво ни остави половин ден без превоз. Предаването на автомобила, час и половина преди полета, също бе изпъстрено с премеждия, въпреки предварително посочения ранен час на връщане.

Храната на Миконос е скъпо удоволствие. Признавам, че сметките за закуска, обяд и вечеря в различните заведения на острова натрупаха на бюджета ми сума, много по-голяма от цената на престоя и самолетните билети. Нямате претенции за вечеря – пресен улов? Не си мислете, че без консумация на морски дарове хапването ще ви излезе евтино. На Миконос ще разберете, че мусаката може да е ястие за хора с възможности и да струва три пъти повече, отколкото на любимия ви ръкав на Халкидики. Вкусът й обаче ще е неустоим, също като този на калмарите, скаридите, октоподите, различните видове риба. За тях ще ви разкажат подробно мъжете сервитьори, които са по-подготвени от театрали, жонгльори и психолози, взети заедно. Те знаят как да ви ласкаят, обслужат, да носят 20 чинии и чаши едновременно, да се промушват между гъсто разположени маси, да говорят поне 3 езика. Популярният сред туристите район Little Venice предлага множество опции, поприлични като цена от които са рибната таверна на самия бряг Kavos и разположената в близост до църквата Panagia Paraportiani – Niko’s. За следващото посещение съм се подготвила психически за сметката във fine dining ресторанта Kastro’s, за който е хубаво човек да направи предварително резервация.

57

ОЩЕ ОТ GRAZIA: СЕДМИЦА В КУШАДАСЪ ЗА ПО-МАЛКО ОТ 700 ЛЕВА

Помислете добре каква е основната цел на престоя ви там? Искате да карате сърф или кайт, да релаксирате в луксозна атмосфера или да се наслаждавате на природните красоти на прилежащите брегове... Каквото и да имате предвид, Миконос има правилен отговор за вас. Местните твърдят, че водата на южните плажове е по-спокойна, но тази на северните – по-топла, но където и да идете, бъдете подготвени, че на острова шезлонгите струват пари. При това повече, отколкото на Българското Черноморие в летата, предхождащи пандемията от Covid-19. Средната цена на двойка шезлонги – 30 евро, а в някои по-елитни плажни заведения сумата може да набъбне до 120. Най-бюджетната опция, която срещнах на острова, бе плажната зона към ресторанта Yalo Yalo на Platis Gialos, където таксуваха по 10 евро на човек, а кухнята на заведението бе една от най-приятните и affordable опции на острова.

57

Миконос е страхотна дестинация, ако искате да пътувате до повече от един от Цикладите. Островът е изключително удобна локация за трансфер до Санторини, билет за ферибот, до който възлиза на средно 35 евро в посока. При липса на повече време, тъй като ходене до Санторини ще ви коства и нощувка на острова, може да направите кратка 30-минутна разходка с корабче до съседния на Миконос – Делос. Островът е дом на внушителен археологически комплекс под опеката на Юнеско, който може да разгледате по време на 3-часовия си престой там. По-интересните останки се намират в дясната му половина, но ако имате достатъчно енергия, започнете от популярната „Тераса на лъвовете" – която се намира в противоположната посока, продължете покрай родното място на Аполон и Артемида и изкачете стълбите към върха на Делос. 360-градусовата гледка ще открие пред вас архитектурното великолепие на Миконос и внушителното безбрежие на Егейско море.

ВНИМАВАЙТЕ ЗА: 

 Правилните паркоместа. Никога не спирайте автомобила си в близост до сграда, дори да не виждате табела „Гараж" или „Спирка". На острова няма да срещнете често патрулки, но ако някой реши да ви порицае за избора на паркомясто, ще го направи първично и безмилостно, както в найдревни времена.

 Ако все пак решите да изследвате острова пешеходно, внимавайте за бързо прелитащи автомобили и скутери. Повечето хора спазват препоръчителните ограничения, но има и любители на високите скорости. 

Не пийте вода от чешмата, състоянието й не е особено добро! 

Четете добре коментари, за да избегнете изненадващи цени в плажните зони и заведения. Ако някъде липсва такса за шезлонг и чадър, е много вероятно разликата да бъде отразена в цените на храните и напитките, които ще поръчате.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA