Магията на Египет

Виртуална изложба пренася публиката в света на митове, легенди и божества.

Тита Найденова 07 април 2024

Фотография: PR

Eдно от най-посещаваните арт пространства във френската столица – Atelier des Lumieres, което изненадва с въздействащи дигитални изложби, представящи творчество на големите имена в света на изобразителното изкуство, тази година поставя акцент върху екзотичния Египет.

"Египет на фараоните" е мащабен проект, който провокира всички сетива на публиката. Той успява да сглоби пъзела не само на историческото развитие на страната, но и на срещата на две цивилизации в периода 1789–1801, когато там са изпратени френски учени, за да проучат мястото. В бележките си художникът Дейвид Робъртс, член на експедицията, пише: "Ние сме народ от джуджета посещаващи нация на гиганти".

Египет изложба

Внушителното визуално приключение стартира с пресъздаване на свещения сблъсък на боговете и момента, в който човекът се е появил за първи път на земята. След това пътуването продължава по свещената река Нил и Древен Египет оживява чрез великолепни барелефи, картини и древни папируси. Впечатляващото му дълголетие е тясно свързано с фараоните, които са го управлявали. Мощта и мъдростта на суверените са представени с монументални скулптури и разкази за епичните битки, които са водили, за да подсигурят живота си и този на наследниците си. Екипът, работил по изложбата в продължение на години, разкрива магията на Египет във всичките ù аспекти. От храмовете, посветени на разнообразието от божества, до величествените сгради, в които се отбелязва срещата на живота със смъртта. Пресъздадени са прочутата Долина на царете, известната гробница на Тутанкамон, както и гробницата на Нефертари – една от най-красивите жени от това време и съпруга на Рамзес II.

Египет изложба

Египет е поредният златен удар на прочутото креативно студио Atelier des Lumieres, което от създаването си през 2018 г. използва дигиталното изкуство, за да популяризира творчеството на известни художници като Густав Климт, Ван Гог, Гоген и много други. Създателят Бруно Моние съзира перфектна възможност в използването на този тип визуализация в пресъздаването на знакови артистични течения или фигури. От 1990-а той инвестира в изграждането на центрове и екипи, които постигат съвършенство в изработването на най-дребните детайли, оформящи рамката и съдържанието на водещите експозиции на Culturespaces Digital.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA