Малайзия определено е go-to дестинация

Тръгваме към Куала Лумпур и остров Лангкави със слънчевата Валери Йорданова, която ни разказва абсолютно всичко.

15 юни 2024

Текст: Валери Йорданова
Фотография: Личен архив

Нашето традиционно януарско пътуване започна от Куала Лумпур. Винаги съм искала да посетя града и много се зарадвах, когато дойде неговият ред.

Аз и приятелят ми Мартин имаме мислен списък с места, до които искаме да стигнем някой ден и по време на това триседмично пътешествие отметнахме няколко. Малайзия винаги ми е звучала екзотично и бях сигурна, че ще ми хареса. Освен забързаната столица, стигнахме и до остров Лангкави, за да се откъснем от лудницата и да се потопим в естествената тро - пическа природа и красивите плажове. Малайзия всъщност е разделена на две части – полуостров Малака и Източна Малайзия (остров Борнео). Държавата е доста развита, в някои аспекти нещата определено изглеждат впечатляващо. Има обаче и големи разлики в жизнения стандарт между силно развитите градове и останала част от страната. Преобладаващото население са мюсюлмани – 64%, но има и представители на другите религии – 19% будисти, 9% християни, 6% хиндуисти и т.н. Причината е, че там съжителстват няколко етноса – хора от малайски, индийски и китайски произход. Независимо от него обаче всички са малайзийци.

Куала Лумпур означава кално речно устие, което е абсолютна противоположност на реалността. Централната част на града е пълна с модерни високи сгради. Съвсем наскоро там се появи втората най-мащабна в света след "Бурж Халифа" – "Мердека 118". В центъра имаш чувството, че си в град от бъдещето, но ако си позволиш малко да кривнеш по страничните улички, може да се озовеш в типичен азиатски квартал с ниски сгради, множество магазинчета и не толкова добра инфраструктура. Градът е рай за шопинг маниаците, защото има голям брой търговски центрове с магазини на всички световноизвестни брандове. Моят личен фаворит са моловете "Suria" и "TRX Exchange".

Валери Йорданова в Малайзия

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПОДГОТОВКА: Българските граждани не се нуждаят от виза, за да посетят Малайзия. Единствено е необходимо попълването на онлайн форма с информация за посещението преди влизане в страната. Няма задължителни имунизации.

КАК ДА СТИГНЕМ: Нашият полет беше с прекачване в Истанбул. Полетът дотам е около час, а на летище - то прекарахме около 4, докато дойде време за дългия полет от Истанбул до Куала Лумпур. Той е близо 11 часа. Малък трик срещу jet lag, който мога да ви дам, е да се настроите на новата часова зона още от самолета. Спете, когато е нощ на мястото, на което отивате, а не, когато ви се спи. Така по-лесно ще преодолеете часовата разлика. Има, разбира се, и други варианти за удобни полети – през Доха или Дубай. Тези с прекачване в Западна Европа са по-дълги, по-неудобни и почти винаги по-скъпи.

КЪДЕ ДА СПИМ: Куала Лумпур е рай за хората, които обичат луксозните хотелски вериги, защото там нощувките са значително по-евтини, отколкото в европейските градове. Ако искате да усетите лукс за сравнително малко пари, може би това е най-подходящата дестинация. Ние бяхме отседнали в Mandarin Оriental, който се намира точно до кулите Петронас. Гледката от басейна беше страхотна, защото виждахме всички блестящи и модерни сгради. За сравнение – цената на вечер беше сходна с нощувка в хубав хотел във Велинград.

КОГА ДА ПОСЕТИМ КУАЛА ЛУМПУР: В Малайзия вали много. В някои части на страната има изразени сухи и мокри сезони, има и места, на които такива липсват. Може да се каже, че подобен е случаят с Куала Лумпур. Най-сухите месеци в града са юни, юли и август, но валежите все пак не са малко. През декември и януари е идея по-приятно, но е горещо и влажно. Температури - те остават горе-долу еднакви през цялата година. Хубаво е да се избягват месеците от октомври до декември, както и периодът между март и април, защото тогава е още по-мокро. Ако не се страхувате от дъжда, можете да посетите Куала Лумпур по всяко време.

Валери Йорданова в Малайзия

КОЛКО ВРЕМЕ Е НУЖНО: Пет дни са достатъчни, за да се посетят повечето места и да не се бърза твърде много. Ние имахме общо 5, но разделени на две части, тъй като преди прибирането към България искахме да оставим повече от нощувка в града, за да можем да реагираме на евентуални закъснения на полети и други ситуации.

КЪДЕ ДА СЕ ХРАНИМ: Куала Лумпур предлага екзотична и разнообразна храна. Градът е едно от малкото места в света, където може да опиташ малайска, китайска и индийска кухня – все приготвена от местни, които живеят в града от години. Благодарение на големия микс от етноси и култури, който представлява днешна Малайзия, страната предлага богата и разнообразна храна. В Куала Лумпур човек може да избира от хапване за няколко лева на улична сергия или от скъп ресторант със звезди "Мишлен". Тук е най-подходящото място да опитате известния в тази част на света плод дориан. Много хора го определят като най-вкусния плод на земята. Твърдението е противоречиво, защото вкусът му е доста силен и не можем да кажем, че ни е най-любимият. Задължително трябва да се яде на открито, тъй като малко след разрязването му започва да мирише доста силно и неприятно. Това е причината да е забранен в хотелите и градския транспорт. В "Малката Индия" ще усетите много преливащи аромати и ярки цветове. Ние обичаме индийската кухня и именно там беше най-вкусното ни хранене в Куала Лумпур. Сервираха ястията в малки купички върху листо от бананова палма и всеки трябваше да отсипе директно върху листото от всичко, което иска да опита – ориз, агнешко, пилешко, риба и зеленчуци.

КАКВО ДА ПОСЕТИМ: Пещерите "Бату" – свещено място за хиндуистите и едно от най-колоритните в града изобщо. Голяма част от снимките, които ще видите от Куала, са именно от пещерите "Бату". Основният храм е безплатен, но за да стигнеш до него, трябва да изкачиш 272 стъпала в невероятна жега и задух. По-голямото приключение бяха маймунките, които тичаха и скачаха навсякъде между и над хората, търсейки храна.

Валери Йорданова в Малайзия

Кулите "Петронас" – построени през 1998 година, те са най-високите сгради за времето си. Има възможност да се качиш и да оцениш гледката от 41-вия етаж. Аз лично предпочетох тази от терасата на хотела ни, която предлагаше поглед и към самите кули.

В Китайския квартал може да купиш всичко, при това от много шумни търговци. Ако обичате да пазарувате сувенири, централният пазар ще ви допадне там вече наистина има всичко. Ние обикновено купуваме само магнитчета, но този път се прибрахме и с порцеланови клечки за хранене.

Площадът "Мердека" – главният площад в града, където е обявена независимостта на страната през 1957 г. На него се намира и един от най-високите пилони с флаг в света – 95 м.

Улицата "Джалан Алор" – ние много обичаме екзотиката на азиатските вечерни пазари и улици с храна. Всяка вечер след 17:00 ч. "Джалан Алор" се запълва със сергии, които предлагат всякакви специалитети, а ресторантите отварят своите врати за множеството посетители. Шумно е и лудницата е голяма, но преживяването след това те държи известно време. Ние предпочетохме да свием в една пресечка и да се откъснем в тихо ресторантче с немалко призове, което предлага виетнамска храна. Беше невероятно вкусно.

Известните храмове на различните религии, които съжителстват в града – мюсюлмани, будисти, хиндуисти и т.н.

Кварталът "Букит Бинтанг" – това е едно от най-любимите ми места в града. Атмосферата е невероятна и много ясно се вижда контрастът между традиционното и модерното.

Фонтаните до кулите "Петронас", където всяка вечер има светлинно шоу с музика. Реших да застана с хората, които бяха на първа линия, за да направя хубави видеа, но в следващия момент фонтаните се обърнаха към нас и буквално ни изкъпаха. Хората се смееха, децата пищяха, но беше много забавно.

Валери Йорданова в Малайзия

КАК ДА СЕ ПРИДВИЖВАМЕ ТАМ: Хотелите в центъра са много достъпни, ние бяхме отседнали там. До повечето места стигахме пеша, за по-дългите разстояния използвахме Grab. Това са таксита от типа на Uber, които бяха удобен и евтин вариант. Има и добър градски транспорт със силно развита метро мрежа. С нетърпение очаквах частта от пътуването ни, в която ще се отдадем на почивка. Бяхме оставили седмица за белите плажове на Лангкави, но нямаше да се разсърдя, ако имахме и още няколко дни. Там наистина можеш да забравиш за всичко и просто да лежиш под високите кокосови палми, които се поклащат леко над теб. Ако ти доскучае, винаги има какво да правиш и накъде да поемеш.

КАК ДА СТИГНЕМ: Най-удобно е с полет от Куала Лумпур или някой от другите големи градове в Малайзия. Има по 1-2 полета дневно от Сингапур. От съвсем скоро има директни полети от Дубай до остров Лангкави. Тези от Куала Лумпур до острова са много евтини и по много на ден. Билетите в повечето случаи са около 20 лв. в посока.

КЪДЕ ДА СПИМ: Има голям избор от хотели във всички ценови категории. Много от световните вериги също присъстват на острова. Нашият избор за хотел на острова беше Pelangi Beach Resort & Spa, доволни сме от него. Разположен е на най-популярния плаж там – Пантай Сенанг. Тоест хем сте откъснати от лудницата, хем близо до заведенията и възможностите за разходка вечер. Има и хотели, които са доста евтини и затова островът е предпочитан от хора, които остават там за повече от месец.

КОГА ДА ПОСЕТИМ ЛАНГКАВИ: Най-доброто време е от декември до началото на март. Това е сухият сезон на острова, когато вали рядко. Задължително е да се избягва от август до октомври, тогава вали ежедневно и проливно.

КОЛКО ВРЕМЕ Е НУЖНО: Хубаво е да останете поне седмица. Ако искате да разгледате само някои от основните забележителности на острова – 3-4 дни.

КАКВО ДА ПОСЕТИМ: Има доста активности, но две места са туристически забележителности от световна величина:

Cable car & Sky Bridge – с лифт се изкачват до най-високите точки на острова (708 м). Отгоре има невероятна панорама към голяма част от него и многобройните заливчета наоколо. Мостът, построен горе, е забележителен сам по себе си. Дълъг е 125 метра и се издига на 660 м надморска височина. Може да се усети като проблем, когато духа вятър, но за щастие, не ни е страх от високо. Харесахме разходката въпреки невероятната жега.

Kilim Karst Geoforest Park – Национален парк, който е част от ЮНЕСКО и е задължителен за посещение. Обиколката отнема около 6 часа с лодка, имахме включен и обяд, който никога няма да забравя. Беше страшно вкусен. Опитахме традиционния за Малайзия пържен ориз – Наси Лемак с пилешко месо, и една от любимите ми супи "Том Ям". Посетихме мангровите гори по крайбрежието на тази част от острова. Имахме малко време за плаж, който се намираше близо до Тайланд, дори мобилният ми оператор се прехвърли на тайландска мрежа. Посетихме пещери с огромни колонии от прилепи и наблюдавахме от лодката местния вид орли, които са символ на острова.

КАК ДА СЕ ПРИДВИЖВАМЕ ТАМ: Най-удобният, лесен и евтин начин отново е Grab.

Последвайте Валери в YouTube, Instagram и TikTok.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA