Какво е волуметрична диета и как работи тя?

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 28 септември 2019

Обилното хранене и същевременно отслабването са съкровената мечта на повечето хора, които се борят с излишните килограми. Въпреки това, преди почти 10 години, диетоложката от САЩ Барбара Ролс успешно доказа, че това наистина е възможно. Тя нарече принципа си на хранене Volumetrics Diet, която е позната и с наименованието си „Обемна диета". Основата на системата не е отказът от храна, а заместване на някои продукти с други. Ако спазвате правилно обемната диета, можете да отслабнете и да подобрите фигурата си.

Какво представлява волуметричната диета?

Барбара Ролс, доктор науките, специалист по хранене и експерт в областта на хранителното поведение с 50-годишен опит, описва диетата и нейните принципи в книгата си The Volumetrics Eating Plan. В нея тя твърди, че чувството ни за ситост идва не от съдържанието на калории в храните, които ядем, а от техния обем. Например половин шоколад съдържа около 300 калории, приблизително колкото се съдържат и в порция гръцка салата. В първия случай е малко вероятно да се почувствате заситени, но зеленчуците ще запълнят стомаха и ще елиминират глада.

Как да се храним според принципите на волуметричната диета?

Авторката на методологията съветва просто да замените висококалоричните продукти с такива, които съдържат по-малко енергийна стойност и в същото време са с по-голям обем. Вижда се с просто око, че филията бял хляб е по-малка по размер от три оризови бисквити, освен това и в двата случая се поемат около 100 калории.

В своята книга Барбара Ролс разделя хранителните продукти на четири групи:

  • Храни, които може да се ядат във всякакво количество и по всяко време. В тази група влизат зеленчуци без нишесте, плодове и редки супи.
  • Храни, които могат да се консумират в големи количества: нишестени плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, постно месо, риба с ниско съдържание на мазнини, морски дарове и нискомаслени млечни продукти.
  • Храни, които могат да се консумират на малки порции: хляб, месо, сирене.
  • В последния параграф е храната, чиято консумация трябва да бъде ограничена. В тази група влизат пържените храни, сладкишите, ядките и мазнините.

Диетоложката предлага продуктите от група 3 или 4 да се заменят с храни от категория 1 или 2. Хранейки се на принципа на пирамидата на Барбара Ролс, можете не само да отслабнете, но и да подобрите здравето и кожата си. Акцентът е върху зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни. Минималната топлинна обработка (за съхраняването на водата в продукта и съответно за обем) също допринася за процеса на отслабване. Освен това, успехът зависи изцяло от вас: колкото по-точно следвате диетата и коригирате хранителните си навици, толкова по-бързо ще видите резултата.

Основният принцип на тази диета е, че трябва да замените тези продукти, които имат сравнително малък обем, но голям брой калории, с тези, които съдържат по-малко калории на единица обем: благодарение на това можете да намалите консумираните калории и да отслабнете ефективно.

Принципът се основава на факта, че нашето усещане за пълнота е двуфазно. Първата фаза протича, когато храната попадне в стомаха: има рецептори, които анализират колко храна е пристигнала. В същото време, на първия етап организмът не разбира каква хранителна стойност има в тази храна - този анализ се случва много по-късно, около 40 минути след началото на храненето.

Ако заменим храната с висока плътност с обемна порция нискокалорична храна, тогава на първия етап тялото не се интересува какво е получило, фактът на приема на храна е достатъчен за това.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA