Устойчивият блясъкът на H&M Conscious Exclusive AW19

Силвия Канин
Силвия Канин 25 септември 2019

Колекцията Conscious Exclusive AW19 се продава ексклузивно онлайн на hm.com от 26 септември 
 

Колекцията Conscious Exclusive AW19  се продава ексклузивно онлайн на hm.com от 26 септември 

Колекцията Conscious Exclusive AW19  се продава ексклузивно онлайн на hm.com от 26 септември 

Conscious е дума, която трябва да запомним много добре, да й намерим място не само в речника ни, но и в гардероба ни. Той ужасно се нуждае точно от смисълa, който стои зад тези няколко латински букви. Истината е, че времето, в което живеем в белязано от динамични промени и драматични статистики. Една от тях показва, че прекрасната вселена на модната индустрия е сред най-големите замърсители на нашата планета. Някои биха си казали, че на големите брандове не им пука щом продажбите вървят. Това обаче не е така и шведският бранд H&M е абсолютното доказателство. Марката отправя поглед в бъдещето с решението до 2030-а да премине изцяло към използването на устойчиви материи за създаването на колекциите си.
Най-новата вълнуваща новина от тях е появата на десетата H&M Conscious Exclusivе колекция, която прилича на окъпан в бясък маскараден бал. Официалното облекло, което владее настроението на устойчивата линия, напомня за отминала епоха на елегантност и разкош. Романтиката за сетивата откриваме във всички модели на H&M Conscious Exclusivе. Рокля с принт на рози, рокля от тюл, къси рокли с панделки и пайети, костюм от кадифе от рециклиран полиестер, пелерина с мъниста от рециклирано стъкло, селекция от утлрашик фиби за коса от сплав от рециклиран цинк и месинг.
Да продължаваме ли да изреждаме или вече стана ясно, че рециклираните материали са гвоздеят в H&M Conscious Exclusive AW19. За първи път в колекцията присъстват рециклиран месинг, рециклиран цинк и TENCEL™ х REFIBRA™.
Какво е рециклиран цинк и рециклиран месинг?
Те се произвеждат от скрап електроника и бижута.  Те се стопяват, пречистват и отливат във формата на нови продукти, като по този начин се спестява енергия и се намалява негативният ефект от добива им. Материалите могат да бъдат рециклирани многократно без да променят свойствата си.
TENCEL™ х REFIBRA™
REFIBRA е влакно от лионсел, което е направено от отпадъчен памук примесен със стърготини от дървесина. Процесът на изработка на този тип влакно има много по-малък отпечатък върху околната среда, в сравнение с много други влакна, а и също така спестява химикали, вода и CO2 емисии.
Пластмасови бутилки в мода
Рециклираният полиестер се произвежда от преработени  PET бутилки. С гордост H&M са сред компаниите, които използват най-много рециклиран полиестер.
Вълна като никоя друга
Рециклираната вълна се появава, използвайки парчета вълна, остатъци от работния процес или от събрани дрехи. Рециклирайки вълна, H&М спестяват суровини и използват по-малко химикали, вода и земя.
От червеи до органична коприна
Тя идва от копринени червеи, живеещи в органични черници.  В процеса на отглеждането им не са използвани пестициди, ГМО или тежки химикали. Органичната коприна, точно като конвенционалната такава, има красив блясък, лекота на влакната и комфорт при допир.
Как така рециклирани стъклени мъниста?
Те са направени от отпадъци от стъкло. Рециклираното стъкло се превръща в красиви перли, които се използват за декорация на колекциите.
 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA