Най-интересните моменти от Седмицата на модата в Милано

Тазгодишната септемврийска модна седмица в Милано не само удиви, но и написа история.

30 септември 2020

Ето че дойде краят и на Миланската модна седмица, която несъмнено изненада с новостите, представени от най-уважаваните имена в индустрията. COVID-19 безспорно постави под въпрос иначе установените норми както в лъскавия бизнес, така и в ежедневието на всеки един от нас.

5689

Във вразка с разпространението му, модната седмица се проведе под „фиджитал" форма. Този термин описва комбинацията от събития, провеждащи се на живо и тези, които се провеждат онлайн. Броят на зрелищата, които можеха да бъдат посетени, е 28, а на виртуалните – 24, но въпреки обстоятелствата, част от световноизвестните дизайнерски къщи предпочетоха традиционния подиум.

Сред тях са Fendi, Versace, Dolce & Gabbana, Giorgio Armani и Max Mara. В изброените имена липсва това на един от гигантите - Prada, чието шоу бе лишено от публика, но не това е причината, поради която бранда изпъкна този септември.

https://www.instagram.com/p/CFvB947IeYe/

Колекцията, представена в Милано, беше едно от най-очакваните мероприятия, защото е дебютната колаборация между Миуча Прада и Раф Симънс. Втората причина да обърнем по-специално внимание на Prada е подборът на модели, които до един направиха своя дебют точно на това дефиле.

Творческият екип на Fendi пък изненада с поканите си, които представляваха брандирано пакетче паста, придружено от копия с рецептата за лимоново песто на съоткривателката Адел Фенди. Тук бе даден шанс на по-разнообрани модели да блеснат. Сред тях бе и Ашли Греъм, която роди в началото на годината, както и 70-годишната Пенелопе Три.

https://www.instagram.com/p/CFkg5QGjTnU/

Уви, най-аплодираният бранд по този повод бе Versace. Марковите дрехи бяха демонстрирани не само от обичайните заподозряни, но и от три plus size модели. Марката отново успя да докаже, че предразсъдъците в индустрията стават все по-демоде. След скандала през 2018-а, довел до обвинения за расизъм, Доменико Долче и Стефано Габана трябваше да извървят дълъг път, за да изчистят името си, а тазгодишният им подбор на дефилиращи определено го направи.

5

И докато позитивните промени ни радват, не можем да не се запитаме дали причината за тях не е натискът, породен от вируса. Както можете да се досетите, пандемията попречи на най-търсените модели да пътуват до Европа и да вземат участие в шоутата. Именно тези обстоятелства освободиха място за по-малко опитни и по-разнообразни модели. Да не забравяме и факта, че последните години все повече хора имат смелостта да се бунтуват срещу установените норми. Това е още един фактор, който кара големите брандове да се пречупят и да загърбят „нормалното" на подиума и да се фокусират върху истинското нормално.

Въпреки питанките,  едно е ясно – тазгодишната септемврийска Седмица на модата в Милано не само удиви, но и написа история – история за вдъхновение и пъстрота.

Текст: Божидара Вътева

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA