От чанта за лед и дърво до чанта за всичко необходимо

Историята на tote чантите е по-интересна, отколкото очаквате и можете да предположите.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 12 октомври 2021

С края на лятото скрихме в гардероба малките кокетни чантички в светли цветове и посрещаме есента с Нейно величество чантата tote.

Голяма, практична, но същевременно изключително стилна, тя е позната още от рамките на миналия век. В буквален превод значението на думата "tote” е „да нося", а според Оксфордския английски речник „tote" е с американски произход. Чантата, която разпознаваме като стилна находка днес, произхожда от 40-те години на миналия век, когато американската компания LL Bean създава първата такава за пренасяне на лед и дърво. От чанта за доставка на най-различни продукти, tote чантата се превръща практически в чанта "за всичко необходимо”.

57

По-късно функционалността се сблъсква с модата и търсенето на този тип чанти, успоредно с тенденциите, които ги променят във времето, създават техния статут в модната индустрия.

57

През 1984 г., някъде над Ламанша, с полет на Air France от Париж до Лондон, се ражда идеята за една от най-популярните tote чанти - Birkin. Докато актрисата Джейн Биркин, звездата на „Wonderwall" и „Blowup", слага своята запазена марка – чанта кошница в багажното отделение, съдържанието се изсипва на седалката. В този момент там е изпълнителният директор на Hermés - Жан-Луи Дюма. След продължителна дискусия за идеалния дизайн и препоръка на Дюма за джобовете на чантата, английската актриса начертава скица на мечтания модел.

И така, до ден днешен, независимо дали се използва като екологична алтернатива на найлоновите торбички за пазаруване или като част от ежедневния стайлингтя си остава любим аксесоар.

Текст: Мелина Василева

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA