Хейли Калил – красивият ум на модата

"Постигането на женствеността е пътуване, в което се научаваме да приемаме тялото си, да се обичаме, да надскачаме границите, които сами си поставяме."

Невена Дякова
Невена Дякова 30 декември 2021

Женствеността е сила. Майка ми винаги ме е учила, че няма нищо по-силно от една интелигентна жена. Постигането на женствеността е пътуване, в което се научаваме да приемаме тялото си, да се обичаме, да надскачаме границите, които сами си поставяме и толкова други неща… Всеки ден празнувам факта, че съм жена, както и многоликостта на женската природа!", разказа ексклузивно за GRAZIA моделът Хейли Калил.

Миналата година, красавицата с корени в научните среди, създава организацията The Nerd Herd, която се стреми жените учени да надмогнат стереотипа, по който ги възприема обществото. Една жена може да е надарена с красота, но също с ум, и не бива да се срамува от разголените си снимки по бански от Малдивите – категорична е Хейли!

Как те промени модата като човек?

Модата е вълнуваща, но и доста изтощителна индустрия. Позволява ти да видиш от първо лице как се справяш със стреса, критиката, с кариерните възходи и падения… преживяваш цяла палитра от емоции. Модната индустрия ме направи по-съсредоточена към целите ми, устреми ме към по-високи върхове, защото енергията и страстта на хората в нея е наистина неоспорима. Радвам се, че съм част от нея.

Разкажи ни как се появи идеята за The Nerd Herd?

Стартирах The Nerd Herd миналата година, когато забелязах несъответствие в отношението към мъжете и жените в сферата на STEM (Science, Technology, Engineering and Math). Имам приятелки, лекари и инженери, които са ми споделяли, че се страхуват да споделят своя снимка по бански, мислейки си, че колегите им ще ги уважават по-малко по тази причина. За жените в тази сфера има други правила. Осъзнах дълбоката нужда на жените тук да се гледа от различни ъгли, не просто като професионалисти. Иска ми се The Nerd Herd да бъде място, където дамите ще ценят еднакво тялото и ума си. Жената лекар трябва да може свободно да публикува свои снимки по бански… по същия начин, по който колегите й мъже го правят – без каквито и да е притеснения. Иска ми се The Nerd Herd да бъде място, където те да могат да се изразяват без тревога и страх от външен натиск. По-късно тази година The Nerd Herd ще пусне своя линия домашно облекло, като 100% от приходите ще отидат за в помощ на организации, подкрепящи развитието на жените в тази област.

Как момиче-нърд като теб стана модел?

Отраснах в малко градче в Минесота, но с големи мечти! Винаги съм се увличала от модата, защото, казано на прост език, тя е толкова красива! Хората, дрехите, местата, до които пътуват… изглеждаше ми като приказен свят. Спомням си как прелиствах всяко модно списание, което ми попадаше и си представях, че съм на страниците му или пък на корицата. Вярвам, че когато човек истински обича нещо и работи усилено, остане скромен и се отнася към всеки с уважение, може да постигне велики неща. Аз просто отказах да се предам. Не приемах „Не" за отговор. Продължих да работя и да опитвам, докато не чух заветното „Да", което стартира кариерата ми на друго ниво.

Неотдавна публикува твоя снимка в медицинска лаборатория, напомняйки за този период от живота ти, какво те отведе в тази посока някога?

Родителите ми са инженери, така че пораснах в семейство, където науката беше нещо фундаментално. Науката и математиката ми се отдаваха и ме интригуваха дълбоко и знаех, че ще имам своя път в академична среда. Науката за човешкото тяло и как функционира винаги ми се е струвала любопитна – от това как функционират мускулите ни до процеса на транскрипция и транслация в клетките ни – науката е толкова необятна и красива!

Каква е връзката между науката и модата, има ли такава според теб?

И двете показват красотата и фантазията, които съществуват в този свят. Винаги окуражавам хора, които минават през етапи на депресия или изпитват тревожност да изгледат няколко видеа на клетъчни процеси, които протичат в тялото ни всяка секунда и ни поддържат живи. Толкова красива гледка! Животът е прекрасен, по същия начин, по който е и модната индустрия. И двете носят в себе си една необяснима фантазия и това е нещо, което обожавам!

Как се бориш със стереотипите, които преследват моделите?

Трудно е човек сам да бори стереотипите, но аз вярвам в Ефекта на пеперудата. Едно малко действие може да промени света. Разбира се, за него се изисква смелост! Използвам профилите си в социалните мрежи, за да се боря с негативни коментари от типа на „О, поредният модел!". Вярвам, че създадената от мен организация The Nerd Herd ще помогне също да преодолеем стереотипа, че жените в STEM могат да бъдат освен успешни професионалист и красиви модели.

Коя е най-голямата ти амбиция като модел?

Би било чудесно да се появя на корицата на американско издание или на билборд на Таймс Скуеър. Би било чудесно да направя нещо и с Victoria's Secret, тъй като съм им фен от малка.

Фотография: Michael Creagh 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA