Jana Duzanec: The Queen of Nail Art

Една жена, превърнала хобито си в бизнес, който не познава граници...

03 юли 2023

Фотография: Srećko Rundić
Коса: Ivona Palić за Salon Franić
Грим: Karlo Rusan за Ruka Beauty
Стайлинг: Karlo Rusan
Продукция: Dr. Jakov Jurčević/Poliklinika Dudukovic – Kisic
PR: Say Media

Със 104 хиляди последователи в Instagram Jana Duzanec без проблем можеше да е просто инфлуенсър на пълно работно време. Чаровната хърватка обаче е много повече от това. Начело на една от водещите компании в сферата на красотата, тя е сърцето, умът и двигателят зад Jana Nails, бизнес, който превръща маникюра от стандартна бюти процедура в изкуството, което някои творения по ръцете ни наистина заслужават като дефиниция.

Ето какво разказа Jana Duzanec за пътя към върха, за хората, с които е рамо до рамо в това начинание, за семейството, което винаги е неин приоритет № 1.

Jana Duzanec

Майка, предприемач и инфлуенсър – с коя от тези роли се идентифицираш и гордееш най-силно?

Моят живот, най-голямата ми гордост, моето всичко винаги ще си остане синът ми. Ролята на майка е красива и нещото, което ще ме тласка напред до края на живота ми – сигурна съм! Много години изграждах себе си като предприемач и инфлуенсър от нулата и бих казала, че в момента тези занимания ме доизграждат като личност – ден след ден те ми поднасят предизвикателства и постоянната необходимост да израствам, да се уча, да бъда по-добра. Човек винаги може да е по-добър в нещо, дори да си мисли, че е постигнал най-доброто в една сфера. Трудно ми е да избера с кое се идентифициам най-силно, защото съм и трите неща на 100 процента и влагам равни усилия на всяко поприще.

Как се роди идеята за Jana Nails?

Започна като обичайната история на всеки начинаещ – като хоби в колежа, начин да припечелваш нещо допълнително. По онова време изкуствените нокти и цялата индустрия, свързана с този сегмент на красотата, бяха в ранна фаза – доставката на необходими материали и производствените методи – твърде лимитирани. След като завърших колеж, вече имах натрупана солидна клиентела и реших да се посветя на това занимание. Винаги съм се интересувала от рисуване и изкуството на маникюра, което не беше широко застъпено в сферата по онова време, ми помогна да се отлича от множеството. След известно време аз самата започнах да правя курсове и да обучавам хора. Появи се огромен интерес към това, което правя, и така постепенно нещата започнаха да тръгват в по-сериозна посока. В продължение на 7 години правех обучение из Европа, ОАЕ и други страни. Животът ми бе приключение с четки и бои за нокти, постоянно самоусъвършенстване и предаване на знания към околните. В относително кратък период от време си създадохме име и малко по малко събрах отличен екип от служители – обучители, графични дизайнери и производство. Гордея се с тях и това, което правим днес. Щастливи сме от факта, че клиентите и партньорите ни разпознават качеството, усилията и огромната страст, която влагаме в работата си.

Трудно ли беше да изградиш едномилионна аудитория за @jananails_official в Instagram?

Всеки значим успех изисква време и усилия. Не мога да кажа, че е било лесно, но с добре заслуженото доверие на всеки ползвател на услугите ни номерът на последователите ни се увеличава драстично. Имаме голяма аудитория заради изключителните качество и дизайн. Едновременно с това разработваме нови продукти, които бързо се превръщат в must-have на пазара. Винаги сме подготвени да предоставим качествени продукти на маникюриста, за да може безгрижно да твори… всичко това ни е спечелило аудитория от 1 млн. последователи в социалните мрежи.

Те ли са ключът към бързо развиващия се бизнес в наши дни?

Мисля, че социалните мрежи имат огромна роля за растежа и развитието. В Jana Nails се опитваме да показваме ежедневно красотата на изкуството на маникюра, създадено с помощта на нашите продукти. Човешкото око винаги се привлича от красотата на един дизайн, в който хармонията от цветове създава важна връзка между публиката и самия продукт. Мисля, че именно качеството на продукта ни ни превърна в такава сензация в сферата, социалните мрежи също имаха своята ключова роля.

Кой те подкрепяше най-силно, когато стартира бизнеса си?

На първо място, моят екип и колеги, моето второ семейство, което вярва безрезервно в мен. Семейството винаги е на първо място, но през годините успях да си създам приятелства и бизнес партньорства, които отдавна надскачат границите на традиционните бизнес отношения. Винаги мога да очаквам от тях искрена подкрепа и градивна критика, която оценявам. Това е моят малък артистичен кръг, пълен с прекрасни хора и творци.

Jana Duzanec

Какво е за теб успехът като цяло – в личен и професионален план?

За мен един от най-големите успехи е удовлетвореността на клиента и 100-процентовата сигурност на продуктите, които предлагаме. Успех е също да виждам как марката е повлияла на различни поколения – постари и по-млади, както и как всяка колекция е непреходна и жъне успехи. За мен е важно да съм въвлечена в процеса от начало до край. Харесва ми да избирам финалния вид на една визия, да я оформя по мой вкус. За мен успехът е постоянно да създаваме нещо, което е ново и интересно, нещо отличително. Благодарна съм за всеки, който разпознава това в нашия бранд, който ни следва и ни предоставя безгранична подкрепа. В личен план успехът е да намирам хармония и баланс между работата и нещата, които ми доставят удоволствие.

Предполагам, че като CEO на @jananailss_ official and @jananails_shop имаш сериозен, натоварен график, справяш ли се добре в откриването на този баланс?

Трябва да призная, че постигането му е трудно – ментално и физически. Всяка работеща майка е наясно колко много организираност изисква това да лавираш между семейството и трудовите ти занимания. Синът ми Николас винаги е на първо място. Никой не те подготвя за майка, няма училище за тази роля, но аз наистина влагам много усилия да бъда това, което всяка майка иска да бъде в очите на детето си – най-добрият възможен пример.

Как релаксираш?

Обичам да пътувам, да опознавам нови култури и сега, когато синът ми поотрасна, вече може да го взимам със себе си. Обожавам да стоя край морето и да се наслаждавам на вътрешното си спокойствие. Аз съм зодия Везни, така че опитвам да балансирам. Понякога имам нужда и от малко парти и време с приятели.

Любимото ти занимание?

Посветена съм на работата и на сина ми, но ми харесва да си открадвам уикенди, които да прекарвам с приятели – като кратки пътувания или просто вечеря навън.

Ти си хърватка по произход, там ли си базирана?

Да, живея в Хърватия. Няма друго място като дома, наистина.

Jana Duzanec

Какво ти харесва най-много в родната ти страна?

Истината е, че съм пътувала много из Европа, Русия, Дубай – обожавам да посещавам и оставам в нови страни, но сърцето ми винаги ме връща у дома. Мисля, че това е свързано с нашия манталитет, ние сме балканци и винаги ще бъдем такива.

Пътуваш ли много в момента?

За съжаление, в момента по-рядко отпреди. Аз съм работохолик и обичам всичко да е на мястото си. Това налага да проследявам всичко в компанията, както и постоянното ми присъствие, надявам се в бъдеще, с разрастването на нови пазари, тази ситуация да се промени.

Ако можеше да сравниш себе си с дестинация, коя щеше да бъде тя?

Всяка дестинация, на която е слънчево и над 40 градуса. (Смее се.) Или някоe малко градче в Южна Франция, което ще ви очарова с чара и спокойствието си.

Какво все още стои на дневен ред в списъка ти с желания?

Следващата ми цел, а и тази на компанията, ще бъде да се разраснем към нови страни, да създадем мрежа от добре обучени хора, които вярват във възможностите си и знаят как да постигат целите си. Хора с подобна на нашата визия. В дългосрочен план бихме искали да разраснем и мрежата си от продукти, като разработим нови формули, луди сесии и отлично съдържание. Новите ни продукти ще ви удивят – имайте ми доверие!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA