Кейт Уинслет - Елегантен може да се назове онзи, който е способен да мисли за другите хора

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 18 септември 2019

Какво е елегантността за вас? Изискан костюм? Безупречни маниери? Способността да водите компетентен разговор? Най-известната от трите сестри - актриси Уинслет – Кейт - посланичка на елегантността на Longines – поставя всичко изброено по-горе на второ място.

Джейн Остин беше написала в романа си „Разум и чувства" следното: „Човек, който не знае с какво да запълни собственото си време, винаги без ни най-малко угризение на съвестта, се намесва в чуждото". Кейт Уинслет, която изигра Мариан във филмовата адаптация на произведението, очевидно не страда от излишък на свободно време. Нещо повече, пратеничката на елегантността на Longines говори с особен трепет за времето и часовниците, които го отмерват. „Родителите ми винаги ми подаряваха един подарък за двама за моя рожден ден. Когато навърших девет, татко за първи път ми направи отделна изненада. Това беше часовник с бял калъф и циферблат в черено-бяло каре.” Но не било съдено първият часовник на актрисата да се превърне в семейна ценност. Той е бил откраднат край басейна, докато бъдещата звезда усъвършенствала стила си на плуване. Сега китката ù е украсена с новия хронограф Longines Record със седефен циферблат и диамантени индекси - един от двойките модели, представени от актрисата и нейния колега, пратеник на марката Саймън Бейкър във френското имение Шантили.

Record далеч не е първият часовник от Longines в колекцията Уинслет. Актрисата е част от семейството на марката от девет години и дори се пробва като дизайнер. „При първото ми посещение в музея на Longines в Сент Имие най-много ме заинтригува часовникът от 20-те години на миналия век, с бежово-сива матова каишка. Беше безумно красив.”

Звездата избира същия нюанс на каишката за собствения си модел - Flagship Heritage by Kate Winslet, процент от продажбите на който отиде във фондацията Golden Hat Foundation - още нещо, на което носителката на „Оскар" посвещава времето си. Фондацията помага на деца с аутизъм. „Тази тема е много важна за мен. Срам ме е, че знаех много малко за аутизма”, обяснява Кейт.

Импулс за откриването на фондацията стават снимките на документалния филм „Слънчевото момче", който разказва за Маргарет Ериксдотир и 11-годишния  ù син Кели, който страда от аутизъм. „Маргарет беше убедена, че синът ù обича храната на Макдоналдс. Първото нещо, което момчето каза на майка си, е: „Мамо, мразя MacDuck. Любимата ми храна е суши”, разказва актрисата. „Сега Кели е на 21 години и е известен като композитор, който създава невероятна музика. Просто ми взривява мозъка. В края на краищата, ако не бяхме научили повече за неговото състояние и как да общуваме с момчето, той щеше все още да е просто заключен в тялото си”.

В тази светлина, изразът „пратеничка на елегантността" придобива съвсем ново значение. „Елегантен може да се назове онзи, който е способен да мисли за другите хора и да осъзнава какво влияние може да оказва върху тях", казва Кейт Уинслет. И тя напълно отговаря на това определение.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA