Как да се грижим за плетените дрехи и аксесоари?

Наталия Александрова
Наталия Александрова 05 декември 2019

Студеното време официално е вече тук и за някои от нас това означава и официално разрешение да извадим от гардероба любимите ни плетени пуловери, шалове, жилетки, пелерини, шапки, ръкавици. Освен че са изключително топли и удобни, те често изпъкват с ярки цветове и се съчетават с различни видове материи. Този вид дрехи и аксесоари стават актуални всяка зима и по тази причина най-разумно е да ги съхраняваме правилно, за да може да им се радваме максимално дълго време и да спестим средства от един шопинг. Как най-правилно да полагаме грижа за нашите плетива?

Бръснач

Да, прочетохте правилно. Най-лесният и бърз начин да се отървем от досадните топченца е, на първо място, разбира се, с професионални уреди, предназначени за тази цел, но ако не разполагате такива, същата работа може да ви свършат и електрическите бръсначи. Бъдете внимателни и подлагайте дрехите на такава процедура само преди пране. Топченцата се формират благодарение на търкането на две тъкани една в друга, за това практически няма как да се избегнат, но тяхното наличие не означава, че дрехата ви е с изтекъл срок на годност.

Плетени дрехи

Четка

Инвестирайте в четка за дрехи с мек косъм и всеки път след носене внимателно почиствайте плетивата си с нея. Така ще премахнете всички невидими за окото фини частици, които са останали по повърхността на дрехата и, които в бъдеще биха могли да предизвикат сплъстяване.

Твърде горещо

Всички знаем златното правило да не перем плетените дрехи и артикули на повече от 30 градуса. Някои специалисти стигат до там, че изобщо забраняват употребата на перална машина и настояват, че трябва да се научим да използваме ръцете си и за предпочитане да заложим на бебешки шампоан и да избягваме класическите прахове, тъй като те са твърде агресивни. Не по-малко важно е да запомните, че плетените дрехи се сушат  върху плоска повърхност, а не на простор и никога не ги очаквайте на закачалка. Ако сте допуснали тази грешка и искате да „свиете" даден артикул, който е разтеглен, просто го изплакнете в студена вода и го сложете в сушилнята.

Плетени дрехи

Летният сезон

Продължителността на живота на плетените дрехи до голяма степен зависи от това съхранението им през горещите месеци. Нашият съвет е да отделите един ден, в който да ги изперете, изсушите и да подредите правилно сгънати. Дори най-минималното количество влага създава предпоставка за развитие на мухъл, за това постарайте се дрехите да са напълно сухи и, при необходимос, опаковайте дрехите в найлонови пликове, за да ги предпазите срещу нашествие от молци.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA