Михаела Филева: Трябва да се научим да рециклираме

Силвия Канин
Силвия Канин 12 септември 2019

Михаела Филева в есенната Conscious колекция на H&M

 

Михаела Филева в есенната Conscious колекция на H&M

Михаела Филева в есенната Conscious колекция на H&M

Михаела Филева в есенната Conscious колекция на H&M

Ние oт GRAZIA и H&M ви обещахме да разгърнем темата за устойчивата мода чрез няколко впечатляващи жени. E, дойде време да изпълним една част от обещанието си – да ви представим първата красавица, която се чувства лично ангажирана с темата за опазването на околната среда. Тя няма нужда от представяне, няма нужда и да изреждаме имената на парчетата й, защото е абсолютната фаворитка на родната музикална сцена. Михаела Филева е не само глас и присъствие, облечени в зашеметяваща визия, тя е и човек с позиция и мнение, а какво по-важно от това във времена на бърза консумация. Есенната Conscious колекция на H&M се превърна в отправна точка на увлекателен разговор за модата, за пластмасата и за музиката, разбира се...

Музиката винаги носи послание. Замисляла ли си се да направиш песен, която да насочи вниманието към рециклирането например?
Опитвам се чрез личен пример да насочвам вниманието на хората, които харесват музиката ми, към важните според мен неща. Един от основните проблеми на времето, в което живеем, е замърсяването на планетата ни с пластмасови отпадъци. Темповете, с които това се случва, са плашещи и трябва да осъзнаем, че бъдещето зависи от всеки един от нас и това как се отнасяме към употребата на пластмаса и последващото разделно изхвърляне на пластмасовите отпадъци в съответните контейнери. От изключителна важност е да се научим да рециклираме или да използваме отново 100% от отпадъците, които произвеждаме. Всеки от нас трябва да промени мисленето си и да допринесе за намаляване на употребата на пластмаса, както и да следи дали купува рециклируеми продукти, или не. Да започнем от пластмасовите сламки – получаваме ги с почти всяка напитка, която поръчаме. Оказва се, че те са твърде тънки и рециклирането им е невъзможно, преминават през машините, без да се рециклират.  Решения винаги има – дървени, бамбукови, рециклируеми сламки за многократна употреба. Конкретно на въпроса – не съм мислила за песен, която да е свързана с проблема рециклиране, но определено бих подкрепила всяка кампания с такова послание.

Как реагира ти, когато разбра, че от пластмаса може да се правят красиви материи?
Това е изключително вдъхновяващо и в моите очи е единственият верен път за създаване на мода във времето на свръхпроизводство. Не са малко и примерите, в които пластмасови отпадъци се превръщат в произведение на изкуството.

Защо трябва да „прегърнем" идеята за живот с по-малко пластмаса?
На всяко парче пластмаса са нужни между 400 и 1000 години, за да се разгради напълно. Което на практика означава, че всичката пластмаса, която човечеството някога е произвело, все още е тук и замърсява природата. Вярвам, че освен част от проблема сме част и от решението му. Нямаме друга алтернатива и колкото по-бързо го приемем, толкова по-успешно ще се справим с проблема.

Опиши ни есенния си стил с няколко думи? Къде твоите разбирания за опазване на околната среда се срещнаха със замисъла зад есенната колекция на H&M?
Личният ми стил и за есента остава подчинен на красивите линии, за разлика от лятото вече в по-землистите гами, с отделни цветни акценти.
Възхищавам се искерно на големи брандове като H&M, за отговорността, която проявяват, и осъзнатостта как можем да променяме настоящето и бъдещето в опита да използваме всичко отново, отново и отново. Харесва ми идеята за „вечна" мода, за тъкани, които се синтезират от излишната пластмаса или от дрехи, които вече не носим. В това е бъдещето.


Фотография: Ивомир Пешев
Стайлинг: Боян Кузески
Грим: Ивана Димитрова
Коса:
Салони Inspire

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA