Неокласицизъм 2.0: оживелите антични статуи и круизната колекция на Gucci в обектива на Йоргос Лантимос

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 24 ноември 2019

Модна къща Gucci обяви излизането на колекционерската книга Oviparity с работи на гръцкия режисьор и фотограф Йоргос Лантимос.

Изданието включва поредица от снимки, направени от Лантимос за флорентинския бранд по повод пускането на колекцията Cruise-2020. Трудно е да наречем провокативните снимки просто лукбук – те са истинско произведение на изкуството.

Фотосесията се е състояла в римската вила „Торлония", която навремето е била известно място за събития: там са се провеждали балове, театрални представления и дискусии за изкуството в неокласическата епоха. В една от галериите на вилата, кръстена на статуята на Леда и лебеда (най-старото копие на оригинала е от IV в. пр. н. е.), се съхранява впечатляваща колекция произведения на изкуството. Тя бе допълнена от фотографа със статуите - модели: лицата им са покрити с плътен слой бяла пудра, което им придава вид на древни герои и продължава концепцията за круизната колекция на Алесандро Микеле. Припомняме, че през май, на изложение в Рим, дизайнерът отново изненада гостите, като потопи залите на Капитолийския музей в полумрак и облече моделите в римски тоги.

Книгата ще излезе през този месец и ще струва 70 евро. Потърсете рядкото издание във Флоренция (Gucci Garden) и в Ню Йорк (Gucci Wooster).

Gucci

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA