Родният бранд HAM & EGGS с колекция за летните дни

25 април 2021

ИВАН АСЕН 22 продължава с активното представяне на съвременни български модни дизайнери, като за пролетното издание от своята едногодишна програма се спря на новата колекция на Александър Гергинов и неговия лейбъл HAM & EGGS.

Самата колекция включва освен дизайнерските облекла, допълнителни колаборации с дизайнери и производители на текстил, обувки, бижута и чанти, а модните илюстрации на Александър допълват цялостното преживяване на сетивата.

Ето какво споделя самият автор за посоката на колекцията:

„Колекцията започва своята история през 2015-та година, когато се запознах с младия текстилен дизайнер Елена Якнова. Нейните десени ме впечатлиха с динамичността, ритъма, практичността и контраста си, всичко, което се съдържа и в дизайна на Ham & Eggs. В началото на 2016 Елена създаде проект за текстил, който ръчно отпечата и така замесихме идеята за колекцията. Ако трябва да опиша колекцията с думи, то описането би било нещо подобно: Колекцията съдържа смесица от вдъхновения, включващи игривото ритмично прескачане на десените с точки, елементи от 80-те, изчистеността на 60-те и лекотата на детинското вълнение. Тези отправни точки са смесени с привичните за Ham & Eggs елементи, база от семпла конструкция в комбинация от лек, но забележителен детайл, еклектично смесване на стилове и инспирации, функционалност, удобство и рафинирано разнообразие от материи, цветове и форми. Новото предизвикателство, създаващо завършения вид на колекцията, беше направата на обувки. Оказа се, че това не е лесна задача, но все пак беше постигната.

hameggs

За да може всичко да е още по-вкусно, се се обадих на приятел. Украсата на нашите своеобразни бижута-сладкиши създаде Калина Чанкова, с която за пореден път правим общ проект.

Обикновено върху сладкишите и в частност тортите се поставя нещо кръгло, симпатично, което се превръща в своеобразен акцент. Този път помолих Весела от SheV Bags да помисли върху акцента, който тя превърна в симпатични, `вкусни` чанти.”

Александър Гергинов завършва Националната художествена академия в София, специалност Мода, след което, през 2005, защитава и докторската си дисертация, свързана със съвременната модна илюстрация. Паралелно с образованието си работи като дизайнер на дамска и мъжка мода за различни марки. От 2008 преподава рисуване, моден дизайн и история на костюма в Професионална гимназия по облекло в София, а от 2010 е преподавател по модна илюстрация и създаване на модно портфолио в Художествената Академия в София. През последните няколко години води лекции и уоркшопи, свързани с модна илюстрация и съвременни методи на рисуване в Германия, Литва и др. Като дизайнер работи и по собствения си моден бранд Ham&Eggs, както и участва в създаването на новата дизайнерска марка Conceptual Sporty Chic заедно с Наталия Живкова. Любовтта си към изящните и приложни изкуства представя в редица изложби и арт проекти, показани в България, Германия, Австрия, Русия, Чехия, Англия, Сърбия, Македония, Южна Африка и др. 

Проектът се представя с финансовото съдействие на НФК по "Едногодишна програма за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството".

 

колекция и илюстрации: Ham & Eggs

снимки: Минко Минев

модел: Радина

коса и грим: Хриси Теова

чанти: sheVbags

аксесоари: Калина Чанкова

в шоурума на ИВАН АСЕН 22 до 30.04.21

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA