5 навика, които развалят косата ни

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 22 септември 2019

Много жени са свикнали да се грижат за косата си по доста стандартен начин: измиват я с шампоан два пъти, след това нанасят балсам за коса, понякога използват и различни маски. Предвид всички отрицателни фактори, влияещи върху косата, тази грижа не е достатъчна. Опитите да поддържаме красотата и здравето на косата се възпрепятстват от действията, които правим ден след ден, без да знаем каква вреда причиняват.

1. Нанасяне на шампоан по цялата дължина на косата

Шампоанът трябва да се нанася върху скалпа, измивайки косата с масажиращи движения. Пяната, която се образува от самия продукт, се разпределя с водата по дължината на косата. За да измиете старателно косата си, не е необходимо да я удавяте шампоан, тъй като функцията му е да елиминира мастните секрети от скалпа и корените, докато обилното нанасяне може да провокира чупливост и сухота на косата, особено по краищата ù.

2. Разресване на мокра коса

Колкото и да е удобно, косата трябва да се сресва вече изсушена. Ако искате да избегнете заплетените кичури, внимателно срешете косата си непосредствено преди да вземете душ. В този случай трябва да миете косата си само с нежни движения, масажирайки скалпа, тогава косата няма да се оплете и ще ви бъде лесно да започнете да я оформяте.

3. Изстискване на косата преди полагане на балсам

Може да ви се струва, че заради водата балсамът или маската не се абсорбират достатъчно. Професионалните фризьори обаче твърдят, че водата е проводник на продукта, което позволява равномерното му разпределение, без да се изпускат кичури. И когато правите това върху изстискана от водата коса, някои кичури остават непокрити. Съставът на балсамите и маските е създаден специално за контакт с вода и работи чудесно без излишни манипулации.

4. Разтриване на косата с кърпа

За да ускорят процеса на сушене, много хора търкат косата си след измиване с кърпа. Това не бива да се прави в никакъв случай. Търкайки силно косата си с кърпата, вие „разтваряте” слоевете на косъма. Докато те са затворени, косата блести, отразява светлината, изглежда гладка и здрава. Когато слоевете на косата са повредени и отворени, косата става „летлива”, скучна и изглежда много зле с каквато и да е прическа. Просто потупвайте леко косата си с кърпа, като правите това нежно от корените до върха.

5. Спане с коса, вързана на опашка

Ластиците, които използваме, не са толкова безопасни. Те „чупят” косата, тъй като силно я пристягат. И ако и вие преспите с коса, вързана на опашка, а след това срешете косата си на сутринта, ще намерите обилно количество опадала коса по гребена. Най-добрият вариант за нощна прическа би била плитката, която обаче трябва да е сплетена рехаво и да не стяга.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA