Първите пластични операции водят началото си от дълбока древност

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 22 септември 2019

Ако смятате, че промяната на нещо във външния вид е станала модерна в наши дни, значи грешите. Можете ли да си представите, че първите пластични операции са извършени преди нашата ера?

Има доказателства, че през III хилядолетие пр.н.е. в древен Египет вече са се извършвали реконструкции на носа, а в древен Китай тази практика датира от Х век пр.н.е.  – там са се извършвали реконструктивни операции на така наречената „заешка устна”.

Като цяло, в далечното минало основните причини за пластичните операции са били многобройните наранявания, получени в ожесточени битки. И така, 600 години преди Христа индийският лечител Сушат Самгит редовно възстановявал носовете, отрязани на войниците по време на битки.

Но в онези времена с помощта на операции не само са се поправяли бойните рани, но и са „лекували от затлъстяване". Римският писател Плиний Старши, роден през 79 г. пр.н.е., в своето произведение „Естествена история" споменава „грандиозния лек срещу затлъстяване" чрез хирургия на сина на консула Луций Апрон.

Развитието на пластичната хирургия през Средновековието е свързано с епидемията от сифилис. С помощта на сложни манипулации хирурзите възстановяват носовете на пациентите, които са били поразени от болестта.

През 1597 г. Гаспар Талякоци от Болонския университет, който се смята за основател на пластичната хирургия, публикува трактат, в който пише: „Лекуваме и възстановяваме части от тялото, дадени от природата, но отнети от съдбата. Правим това, не за да угодим на очите, а да подкрепим надеждите на пострадалия и да помогнем на душата му.” Католическата църква счита дейността на Талякоци за греховна и категорично не признава намесата в божия замисъл.

Пластичната хирургия получава ново развитие през 19 век, когато се появяват антисептиците и анестезията. Между другото, приблизително по същото време започват да се правят не само възстановителни операции, но и естетически.

Първото свиване на корем е извършено през 1899 г.: хирургът Хауърд А. Кели от Балтимор премахва шест килограма мазнини от корема на жена, която тежи 129 килограма.

В началото на ХХ век се извършват първите операции за подмладяване на лицето

В средата на 20-те години на ХХ век, след Първата световна война, има огромен брой осакатени хора, които не искат да се примиряват със своите недостатъци. Те се обръщат към хирурзите с молби да подобрят не само функциите на увредените части на тялото, но и техния външен вид. Пластичните хирурзи от онова време са пионери в разработването на иновативни методи като тъканна трансплантация, микросъдове, специална техника за лицево-челюстна хирургия и липектомия. Известният арменско-американски хирург Вараздат Газандян става един от новаторите на онова време.

В периода между световните войни официалното се ражда нова медицинска специалност - пластична хирургия. Когато Втората световна война приключва, сред най-популярните операции са увеличаване на гърдите и премахване на излишната мазнина.

В началото на XXI век пластичната хирургия достига съвсем ново ниво, благодарение на иновативните технологии.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA