Как да отслабнете, без да пострада бюстът ви?

Можем ли да се отървем от излишните килограми и да съхраним размера на гърдите си? Или пък да ги увеличим с помощта на упражнения?

Люба Вангелова
Люба Вангелова 04 ноември 2019

За да избегнем този страничен ефект на цялостното отслабване, трябва да иаме предвид няколко фактора.

1_Гърдите са съставени от тъкани, млечни жлези и мазнини. В зависимост от индивидуалния състав, шансовете да „изчезнат" гърдите ви са различни: жлезистата тъкан не изчезва при отслабване, но мазнината – да. Ето защо, ако размерът на гърдите ви се увеличава пропорционално на килограмите, които качвате, логично е и когато губите тези килограми гърдите ви да намаляват обема си.

2_Тип фигура: съществуват 4 основни типа. Ябълка (концентрирани мастни натрупвания около талията), круша (лекота в горната част и обем в долната), триъгълник (обем в областта на раменния пояс) и правоъгълник (равномерно разпределение на мазнините). Имайки предвид, че разположението на мастните натрупвания е генетично определено, ние не можем да влияем на това. Натрупването на мазнини е спонтанен процес, а да влияем само на натрупването им в гърдите е нереалистично. Но процесът на отслабване започва именно от горе надолу.

От гледна точка на размера на гърдите отслабването е най-неблагоприятно за тип „круша", тъй като в бедрата има най-голямо натрупване, а те отслабват последни, едва след гърдите и ръцете. Сами разбирате, че в този случай не можем да се надяваме от гърдите ни да остане нещо.

Тип „ябълка" също е сложен, тъй като мазнините са разположени около талията – това е най-токсичната мазнина, която се влияе от хормоналния фон. А това може само по себе си да е пречка за отслабването. Талия над 80 см значително увеличава риска от инсулинова резистентност и диабет. Ето защо, ако имате телосложение тип „ябълка", много е важно да внимавате да не наддавате тегло, а при отслабването бъдете търпеливи.

Ако тялото ви е тип „триъгълник", имате най-малък от всички типове телосложение шанс да загубите обема на гърдите си, тъй като мастните натрупвания остават предимно в горната част на тялото.

3_Основната заплаха за гърдите е рязкото отслабване (повече от 3 кг за месец) при изключително ниско калорична диета. В допълнение към бързата загуба на мазнини, строгите диети могат да нарушат хормоналния фон, което от своя страна може да доведе до разграждането на тъканта на млечните жлези.

За да се запази обема на гърдите по време на отслабване, е важно да си поставите правилни цели: не се насилвайте на всяка цена, а се старайте да оформите хармонична фигура, отчитайки индивидуалните си особености. Добрата композиция на тялото, а именно правилният баланс на мускулна маса и на мазнини, създава красивите контури. Мускулите са по-плътни като структура, затова формите, които те създават, са по-отчетливи, еластични и не подлежат на промяна или натрупване на целулит. Колкото по-висок е процентът на мускулите в тялото, толкова по-бърз е метаболизмът, следователно е по-малко предразположението към натрупване на килограми.

Ето защо, ако искате да имате красиво тяло, но да запазите и обема на гърдите си, тактиката е важна.

ХИПОКАЛОРИЧНО ХРАНЕНЕ ЗА ПОСТЕПЕННО НАМАЛЯВАНЕ НА ТЕГЛОТО.

Може да изчислите какво е дневното съдържание на калории в диетата ви и да отнемете 10% от него – това ще ви позволи да отслабнете с около 3 кг на месец. Разбира се, става дума за стриктно изготвено меню с помощта на диетолог и съответно дисциплинираното му следване. Ако приемате 1600 калории на ден, важен е достатъчният прием на протеини – 1 г на кг тегло и висококачествени мазнини.

ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ – ВСЕКИ ДЕН В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ЕДИН ЧАС.

Възможно ли е да променим формите на гърдите си чрез упражнения? По принцип не, тъй като гръдните мускули завършват там, където започва млечната жлеза, така че, ако тя е с малък обем, мускулът няма да компенсира това. Освен това твърде интензивното мускулно натоварване в комбинация с отслабването води до изгаряне на мазнини в тази област. Така че не очаквайте да видите професионален културист жена с големи естествени гърди.

Въпреки това гръдните мускули трябва да бъдат укрепвани и поддържани, в противен случай се преразтягат и влошават вида на деколтето. Важно е да коригирате стойката на тялото, затова работете за натрупване на мускули в средната част на гърба, които да държат лопатките в правилна позиция.

Успех!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA