Как да се спасите от „празничните" 2-3 кг. отгоре

Ще успеете за седмица

Люба Вангелова
Люба Вангелова 02 януари 2020

След партита, почивка и хапване нон-стоп ви е ясно, че за да влезете във форма не става само със спорт. Има няколко особености на поддържането на отлична линия по празниците. Разбира се, че ще ги споделим с вас. Трябва да имате предвид, че представените храни и начинни на хранене не са подходящи за продължително време, тъй като могат да окажат негативно въздействие върху здравето ви. Но като спешна мярка са подходящи.

ПО-МАЛКО ВЪГЛЕХИДРАТИ, ПОВЕЧЕ ПРОТЕИНИ

Нисковъглехидратната диета е добре позната на тези, които искат бързо да се избавят от излишните няколко килограма. Повече от седмица не е препоръчително да се лишавате от въглехидрати. Вместо обичайната овесена каша на закуска, яжте извара или бъркани яйца, а въглехидратите заменете със зеленчуци. Ограничете и плодовете.

ВИСОКА ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ

Колкото и да е парадоксално, да оставате гладни, докато отслабвате, е абсолютно недопустимо. Апетитът ви само ще се усилва, докато в крайна сметка не се предадете и не изядете седмичната си норма калории за един ден.  Избирайте храни, които ви засищат : пълнозърнести, протеини и богати на фибри зеленчуци.

ПО-МАЛКО КАЛОРИИ

Както знаете, ние отслабваме само когато изразходваме повече калории, отколкото получаваме. През седмицата, в която планирате да проведете акция „Отслабване", консумирайте не повече от 1500 и не по-малко от 1100 ккал на ден (забравете за число под 1100 – това е твърде малко дори и за диета). И вместо да се превръщате в калкулатор, следвайте някои препоръки:

  • Яжте само по време на основните хранения: закуска, обяд и вечеря. Откажете се от снаксове и междинни закуски. Едно такова малко хапване може да съдържа повече калории от пълноценния ви обяд.
  • Никакви сосове. Те са истинска скрита заплаха – пълни са с консерванти и сол, които пречат на бързото отслабване.
  • Яжте зеленчуци. С изключение на картофите, те са с голямо съдържание на фибри и с ниско съдържание на калории. Имат ниска енергийна стойност, но засищат бързо.
  • Не пийте калориите. Газирани, сокове, кафе със захар и мляко – всички те изглеждат безобидни, но са пълни със захар. Заменете ги с чай и вода.

ИНТЕРВАЛНО ГЛАДУВАНЕ

Днес отвсякъде слушаме за тази система на хранене. Накратко, денят ви е разделен на два сегмента: в единия (обикновено по-краткия) се храните, но не и в другия. Системите са различни, но смисълът им е един и същ: намаляване на приема на калории.

БЕЗ ОТОЦИ

Бързото отслабване – това е не само лишаване от килограми, но и от излишната вода в организма. Отокът не само влияе върху цифрите на кантара, но и на външния вид на фигурата. Това е резултат от обезводняването – организмът съхранява водата в случай на нужда. Избягвайте обезводняването и минус 2-3 кг върху кантара са ви гарантирани.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA