![](https://www.graziaonline.bg/Content/ImagesDatabase/p/804x0/crop/both/5c/5c413074dd5542caa91e36a7dd8a842b.jpg?quality=85&404=default&v=02)
Копърът е древна билка, която съдържа лекарствени съединения, включително флавониоди и монотерпени. Тези съединения го превръщат в чудесна антиоксидантна и химиопротективна билка, която е изключително ефективна при вируси, бактерии, дрожди, паразити и гъбични инфекции.
Копърът редовно се използва като храносмилателно средство и може да помогне за елиминиране на лош дъх, киселинен рефлукс, метеоризъм, лошо храносмилане и диария.
![dill](/Content/ImagesDatabase/36/36a58cb2528e4979b2df71116cf7bffb.jpg?v=1&maxwidth=760&)
Той е известен като средство за лечение на безсъние, главоболие и хълцане. Копърът е чудесен източник на калций, магнезий и желязо, което го прави добър за костите, кръвта и органите.
Съдържа етерично масло, наречено евгенол което терапевтично се използва като локален анестетик и антисептик. В древни времена често се мачкал и прилагал върху рани, за да дезинфекцира и ускори времето за заздравяване.
![dill](/Content/ImagesDatabase/e4/e4c0b760739a4ed5be4d0845c356efe6.jpg?v=1&maxwidth=760&)
Eвгенолът се използва и за намаляване на нивата на кръвната захар при диабетици. Семената от копър също са много полезни и имат успокоителни, антиспазматични и храносмилателни свойства. Дъвченето на няколко семена може да освежи дъха и да улесни храносмилането след тежко хранене.
![dill](/Content/ImagesDatabase/d7/d7c9ba1bdda442fd83891a4f5d1c8ade.jpg?v=1&maxwidth=760&)
Копърът е много лековита и ароматна билка, която може да преобрази различни храни, включително салати, гуакамоле, картофи, сандвичи и супи. Редовното му добавяне в менюто ще бъде от полза както за вашия ум, така и за тялото.