Големите ползи на тиквичките

Кристина Гочева
Кристина Гочева 13 август 2020

Тиквичките са силно алкална храна и е един от най-нежните към стомаха и лесни за усвояване зеленчуци. Чудесен източник на витамин А, С и В-комплекс, както и на минерали като желязо, цинк, калий и манган.

Високото съдържание на фибри и ниското съдържание на калории, ги превръща в чудесна храна за отслабване и спомага за намаляване на запека и издуването на корема.

 

тиквички

 

Тиквичките са богати на силни антиоксиданти - полифеноли, които са от съществено значение за подпомагане и защита на организма от стареене и болести.

Те са добър източник на калий - важен вътреклетъчен електролит, който помага за поддържане на баланса на течностите и нормализиране на кръвното налягане, и е жизненоважен за подпомагане и предотвратяванe на инфаркт и инсулт.

 

тиквички

 

Фитонутриентите, които съдържат са важни за здравето на простатата, тъй като могат да помогнат за намаляване на симптомите на доброкачествена простатна хипертрофия.

Мощните им противовъзпалителни съединения, облекчават състояния като астма, ревматоиден артрит и фибромиалгия. Знае се, че тиквичките са особено полезни при хипертония, катаракта, макулна дегенерация, атеросклероза, диабет, множествена склероза, рак на стомаха и дебелото черво.

 

тиквички

 

Могат да се консумират сурови, задушени, печени или сотирани. Суровите тиквички могат да бъдат превърнати в спагети на спирали и да се използват като здравословен заместител в редица ястия на мястото на тестените изделия.

 

тиквички

 

Тиквичките са вкусни като добавка към салати и супи, завити на рулца с плънка по желание и дори запържени набързо по стир фрай метод в уок.

Пресните тиквички могат лесно да се намерят навсякъде, но разбира се най-големи ползи от тях ще извлечете сезонно на фермерските пазари.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA