Ортодонтско лечение за възрастни

Имаме отговори на всички въпроси, които някога може да сте си задавали.

Как красивата усмивка ни помага за добрата социална адаптация и защо брекетите не са това, което бяха, на тези въпроси ни отговаря д-р Бранимир Кирилов от ортодонтска клиника MEDICAL DENT

Могат ли хора в зряла възраст да поставят брекети и те да бъдат работещо решение за тях?

Независимо от възрастта и ортодонтския проблем е желателно той да бъде отстранен навреме, защото колкото повече се отлага, рискуваме той да се задълбочи и да предизвика сериозни увреждания както в захапката, така и на самите зъби. Проблемите, до които водят ортодонтските деформации, са развалени зъби, поради по-честото образуване на кариес, както и по-тежко протичане на пародонтозното заболяване при наличие на такова. Често срещан проблем е и чисто механичните увреждания на зъбите – изтриване на зъбите, счупване на ръбчета и др. Бил съм свидетел на много случаи, при които зъбите на пациент на 45 години са на една трета от реалния им размер вследствие на изтриване, което води до редица други усложнения. В този етап проблемът е много по-сложен за решение от поставянето на брекети или прозрачни шини – алайнери.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Кои са най-честите причини, поради които възрастни решават да носят брекети?

Най-честите причини да бъдат поставени брекети са свързани с здравословен проблем или желание да имаме красива усмивка. Дори да сте имали подредени зъби и хармонична усмивка в миналото, с годините редица фактори се натрупват и водят до разместване на зъбите. Това са пробивът на мъдреците, загубата на зъб или зъби, пародонтитът, дълбоката захапка и др. Освен това недобре подредениете зъби задържат повече плака, което води до затруднено почистване и по-висок риск от пародонтит или развитие на кариес и пулпит. Неправилният контакт между зъбите води до неравномерно износване на зъбния емайл, претоварване и загуба на кост или болка в ставата на долната челюст.

Поставянето на брекети означава ли да се сбогуваме за година или две с естетичната си визия, или съвременната ортодонтия предлага решение и на най-суетните от нас?

Отдавна вече брекетите не се възприемат като край на естетиката. Има много начини те да бъдат част от модерната ни визия. Съществуват прозрачни и цветни брекети, които могат да бъдат интересен акцент и оригинално допълнение към външния ни вид. Чудесна алтернатива на брекетите са алайнерите - прозрачни шини, които се носят определен брой часове на денонощие и могат да бъдат сваляни.

Кога брекетите са само част от цялостно лечение и стъпка към придобиването на желаната усмивка?

Много често комплексното стоматологично лечение изисква намесата на различни специалисти, за да може да се постигнат най-добри естетични и функционални резултати. Ортодонтският анализ и план за лечение е напълно отделен етап от комплексния план за лечение. При него се определят приблизителното време и видът на използваните материали в името на добрия лечебен резултат. Ключово за сдобиването с мечтаната усмивка са опитността на ортодонта. В Medical Dent екипът от специалисти в областта са с международен опит и дългогодишна практика. Вида на използваните брекети също е от значение, никога не правим компромиси с качеството – използваме само най-реномираните и доказали ефективността си брандове. Обикновено цялостно ортодонтско лечение се прави предимно в по-млада възраст и неговата цел е здравите и хубави зъби да бъдат подредени за естествено красива усмивка. Съществува обаче и само така наречената ортодонтска подготовка, която е част от планирането по пътя за придобиване на желаната усмивка. Тогава брекетите се носят около 6 до 8 месеца и след този етап се пристъпва към подготовка на зъбите за поставяне на коронки или фасети. Целта на тази ортодонтска подготовка е добрия естетичен резултат с минимално изпиляване на зъбите.

Повече информация ще откриете на www.medicaldent.bg.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA