Красивата усмивка е възможна!

И пътят е естетичната корекция. Всичко, което трябва да знаем за нея, научаваме от д-р Бранимир Кирилов от дентална клиника Medical Dent.

Велина Василева
Велина Василева 22 октомври 2021

Фотография: PR, Profimedia

Д-р Кирилов, кажете ни каква трябва да бъде една усмивка, за да бъде наречена красива?

Красивата усмивка в различните части на света се приема по различен начин. Например в Щатите, красива усмивка означава бели и равни зъби. В Европа красива е усмивката, близка до естествената, а в Япония се коригира позицията на зъбите, но не е тяхната форма и обем. Разбира се, има и чисто математически пропорции, които се базират на принципа на златното течение.

57

Как успявате да постигнете идеалната холивудска усмивка, когато всеки случай е силно индивидуален?

Някой възприемат красивата усмивка като симетрия, а други като хармония. Нашата работа като дентални специалисти е да разберем каква е личностната преценка за красиво на всеки пациент и да удовлетворим конкретните му представи, съобразявайки каква даденост има и кой би бил най-подходящия за него вариант. Най-общо формата на зъбите може да е овална, квадратна или триъгълна. Важно е естетичният стоматолог да знае какво може да очаква от лабораторията, с която работи и това какво задание да даде на конкретния зъботехник. Доброто предварително планиране от опитен специалист в областта на естетичната стоматология дава възможност да се избере действително най-подходящата форма като се направи предварителен проект. Той се дискутира и одобрява с пациента и чак след това се пристъпва към лечение.

За какво трябва да бъде подготвен всеки, който желае да се сдобие с красива усмивка?

Търпение! Имах пациентка с ортодонтски проблем, която искаше да се сдобие за седмица с идеалната усмивка. Сподели, че е обиколила много места за консултация и навсякъде са отказвали да й поставят фасети за бърз резултат. След това намерила чуждестранен зъболекар, който се съгласил и поставил фасети на всичките и зъби, като така тя действително се е сдобила с мечтаната усмивка за няколко дни. Такава намеса обаче, крие опасност след 10-15 години, когато тя все още ще е млада, да се появяват проблеми. Те ще са свързани с прекомерното изпиляване на зъбите, които са били в неправилна позиция. Често може да се стигне дори до загуба на зъб и нужда от много по-сложно и тежко лечение от това да поставите за известен период от време шина, която да коригира зъбите, преди поставянето на фасети.

За колко време можем да се сдобием с перфектната усмивка ако искаме да я обновим изцяло?

Това зависи изцяло от конкретния случай. Периодът може да варира от 2 седмици до 2 години. Човек прави естетична корекция на зъбите веднъж в живота си и моя личен съвет е да отделите нужното време за това. Зависи дали лечението ще е само ортодонтско или комбинирано с поставяне на фасети, при което е нужно много по-малко време за корекция на позицията на зъбите. Кой вариант ще бъде избран зависи и от зъбите – ако те са с добра форма, размер и пропорции тогава пътя към естетичната усмивка ще мине само през ортодонтско лечение, което ще е напълно достатъчно. Ако обаче зъбите дори и правилно подредени нямат естетичен вид, тогава постигаме това с помощта на фасетите.

57

С какъв екип от специалисти трябва да разполага една клиника, за да може да осъществи бързо и ефективно процеса по естетична корекция на усмивката?

Зъболекар за естетични възстановявания, добър зъботехник и, ако е необходим в лечението, ортодонт. Понякога е нужно да се намеси и хирург, ако се налага корекция на венците. Неслучайно в моята клиника още преди много години организирах цикъла на лечение така, че пациента да получи цялото необходимо обслужване на едно място. Разполагаме с всички необходими специалисти и собствена лаборатория.

Можем ли да направим естетична промяна в усмивката си, без да усетим болка и без да нарушим нормалния си ритъм на живот?

Дискомфортът по време на едно лечение е преодолим, но това винаги зависи от личната мотивация. Нашия работен процес е изцяло облекчен от средствата на съвременната медицина, работим дори под медицински сън с някой пациенти, които искат напълно да си спестят неприятните усещания и спомен. Нашия работен процес е максимално подчинен на това да постигнем безболезнени и бързи резултати, които да ви позволят да се завърнете към нормалния си ритъм на живот във най-кратки срокове. Не забравяйте обаче, че няма как да живеем по същия начин и да искаме да постигнем промяна. Това важи за много области на живота, в сила е и за красивата усмивка.

Какви са изискванията за поддръжка след извършена естетична корекция на зъбите?

След приключване на процедурите е важно да не се забравят периодичните посещения за общи прегледи и навременен контрол. Редовната профилактика и професионалното почистване са ключът към здравите и красиви зъби. Точно поради тази причина създадохме и първия в България център за дантална хигиена Dental Care Center. Там се грижим за поддръжката и дългосрочните резултати и профилактираме проблемите. Имаме специално изработени протоколи за почистване на зъбите спрямо това дали имате поставени брекети, имате фасети или сте минали през имплантологично лечение, предлагаме и избелване на зъбите с една от най-модерните технологии на пазара в момента.

57

Кой е най-сложният казус, с който сте се сблъсквали в своята практика и който е разрешен от вас и екипа ви?

Силата на Medical Dent са именно сложните казуси. Годишно ние имаме разрешени около 60-70 силно комплицирани казуси. Комплексното лечение включва множество стъпки, екип от опитни специалисти в различни области и много добра база и оборудване. Горд съм, че съм успял да обединя всички тези фактори под един покрив и Medical Dent от години задава стандарта за качество в областта на стоматологичното лечение.

Кои са манипулациите, които да направим, за да постигнем естетична и красива усмивка?

Почистването и избелването са най-леките промени, които можем да направим, за да освежим цвета на зъбите си и да възстановим здравия вид на венците. Следващата стъпка, чрез която можем да постигнем естетична промяна на зъбите си, е бондинга. Чрез него променяме някой дребни дефекти в формата на зъбите. Фасетите от своя страна коригират трайно формата, размера и цвета. Ортодонтията решава проблема с позицията на зъбите, хирургията с нивата на венеца, а имплантологията с липсата на зъб. Всички тези манипулации са със различна степен на сложност, но решават един проблем – този с естетиката на усмивката.

Ако мечтаете за красива усмивка, запишете си час за безплатна консултация през седмицата, посветена на естетичната стоматология в Medical Dent, която ще се проведе между 25 и 30 октомври от 10.00 до 19.00 ч.

Запишете си час предварително на телефон: 02/4738798. Medical Dent се намира в гр. София на бул. „Джеймс Баучер" 114. За повече информация посетете: www.medicaldent.bg и www.dentalcare.bg.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA