Кажете сбогом на кариесите!

Велина Василева
Велина Василева 15 декември 2021

С д-р Бранимир Кирилов от дентална клиника Medical Dent разговаряме за това има ли начин завинаги да решим проблема с кариесите и как да се грижим правилно за зъбите си, без да се лишим от любимите си сладки изкушения.

Д-р Кирилов, какви са основните причини за появата на кариес и как можем да го предотвратим?

Основната причина за появата на кариес е захарта. Можем да предотвратим образуването на кариес, като ядем по-малко захар и си мием редовно зъбите. Разбира се, имат значение и наследствеността, и начинът на живот. Ако комбинираме навици като консумацията на захар с употребата на алкохол и цигари, със сигурност ще влошим хигиената на устната кухина, а това, от своя страна, ще увеличи рисковете от поява на кариес. Умерената консумация на сладки храни, съчетана с добра грижа, могат да намалят вредата за зъбите. Интересен факт е, че за здравето на зъбите ви има значение и какви точно сладки храни консумирате – тестените сладки продукти полепват по зъбите много повече от сладките храни на по-мазна основа, като шоколад например. Каквато и храна обаче да предпочитате, не забравяйте да миете зъбите си 2 пъти на ден, а когато хапнете нещо в движение, да изплаквате устата си дори само с чиста вода.

До какви последици може да доведе нелекуваният кариес?

Нелекуваният кариес води до пулпит, усложненият пулпит води до гранулом, а той от своя страна до киста. Така от един нелекуван кариес може съвсем реално да се стигне и до загуба на зъб.

Заразен ли е кариесът и как можем да се предпазим?

Кариесът е заразно заболяване и трябва да бъде третиран като такова. Протоколът от учебниците на американските студенти по стоматология е, че когато човек има няколко кариеса в устата си, всички те трябва да бъдат излекувани възможно най-скоро – в рамките на от 2 до 4 месеца. Моите наблюдения са, че малките кариеси не се диагностицират, но тяхното наличие води до образуване на нови и задълбочаване на проблема. А микробите, които причиняват кариеса, в съчетание с консумацията на сладка храна води до задълбочаване на проблема. Единственото възможно решение е да бъдат отстранени всички налични кариеси.

57

Ако имаме слаби зъби, поставянето на фасети или коронки ще ги предпази ли от поява на кариес?

От кариес ни предпазва добрата хигиена и култура на хранене. Фасетите служат само за промяна на формата, цвета и размера на зъба. Относно коронката или овърлея, те защитават зъба от счупване и му връщат дъвкателната способност. Последователността е следната – когато има наличен кариес, в по-леките случаи той се почиства с помощта на кариес индикатор и след това се прави пломба. Но ако се налага да се умъртви зъбът, тогава той се дехидратира, става по-крехък и се налага да се постави овърлей или коронка, за да се предотврати счупване.

Кои са най-добрите и съвременни материали за лечение на кариес?

Това са фотополимерните пломби, когато се налага по-лека намеса за обработване на кариеса, а при по-сериозните увреждания се правят порцеланови или керамични пломби. Овърлей се изработва при разрушаване на цялата дъвкателна повърхност на зъба, а коронка – при още по-силно нарушена структура на зъба.

Каква трябва да бъде профилактиката и хигиената, за да се радваме в дългосрочен аспект на здрави зъби без кариеси?

Профилактиката е изключително важна. Трябва да се научим да ходим два пъти годишно за поддръжка на зъбната хигиена. В световен мащаб има създадени центрове за дентална хигиена с тази цел. Хората, които работят там, се наричат дентални хигиенисти и се грижат по специални протоколи за доброто орално здраве. Създадох подобен център и в България и вярвам, че с това допринасям не само за денталното, но и за общото здраве на хората, защото те са пряко свързани. Една от предлаганите услуги в Dental Care Center е профилактика и хигиена срещу кариеси, която включва не само почистване на зъбите, но и обучение как правилно да се грижим за усмивката си.

За повече информация посетете www.medicaldent.bg и www.dentalcare.bg.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA