Кажете сбогом на кариесите!

Велина Василева
Велина Василева 15 декември 2021

С д-р Бранимир Кирилов от дентална клиника Medical Dent разговаряме за това има ли начин завинаги да решим проблема с кариесите и как да се грижим правилно за зъбите си, без да се лишим от любимите си сладки изкушения.

Д-р Кирилов, какви са основните причини за появата на кариес и как можем да го предотвратим?

Основната причина за появата на кариес е захарта. Можем да предотвратим образуването на кариес, като ядем по-малко захар и си мием редовно зъбите. Разбира се, имат значение и наследствеността, и начинът на живот. Ако комбинираме навици като консумацията на захар с употребата на алкохол и цигари, със сигурност ще влошим хигиената на устната кухина, а това, от своя страна, ще увеличи рисковете от поява на кариес. Умерената консумация на сладки храни, съчетана с добра грижа, могат да намалят вредата за зъбите. Интересен факт е, че за здравето на зъбите ви има значение и какви точно сладки храни консумирате – тестените сладки продукти полепват по зъбите много повече от сладките храни на по-мазна основа, като шоколад например. Каквато и храна обаче да предпочитате, не забравяйте да миете зъбите си 2 пъти на ден, а когато хапнете нещо в движение, да изплаквате устата си дори само с чиста вода.

До какви последици може да доведе нелекуваният кариес?

Нелекуваният кариес води до пулпит, усложненият пулпит води до гранулом, а той от своя страна до киста. Така от един нелекуван кариес може съвсем реално да се стигне и до загуба на зъб.

Заразен ли е кариесът и как можем да се предпазим?

Кариесът е заразно заболяване и трябва да бъде третиран като такова. Протоколът от учебниците на американските студенти по стоматология е, че когато човек има няколко кариеса в устата си, всички те трябва да бъдат излекувани възможно най-скоро – в рамките на от 2 до 4 месеца. Моите наблюдения са, че малките кариеси не се диагностицират, но тяхното наличие води до образуване на нови и задълбочаване на проблема. А микробите, които причиняват кариеса, в съчетание с консумацията на сладка храна води до задълбочаване на проблема. Единственото възможно решение е да бъдат отстранени всички налични кариеси.

Кажете сбогом на кариесите!

Ако имаме слаби зъби, поставянето на фасети или коронки ще ги предпази ли от поява на кариес?

От кариес ни предпазва добрата хигиена и култура на хранене. Фасетите служат само за промяна на формата, цвета и размера на зъба. Относно коронката или овърлея, те защитават зъба от счупване и му връщат дъвкателната способност. Последователността е следната – когато има наличен кариес, в по-леките случаи той се почиства с помощта на кариес индикатор и след това се прави пломба. Но ако се налага да се умъртви зъбът, тогава той се дехидратира, става по-крехък и се налага да се постави овърлей или коронка, за да се предотврати счупване.

Кои са най-добрите и съвременни материали за лечение на кариес?

Това са фотополимерните пломби, когато се налага по-лека намеса за обработване на кариеса, а при по-сериозните увреждания се правят порцеланови или керамични пломби. Овърлей се изработва при разрушаване на цялата дъвкателна повърхност на зъба, а коронка – при още по-силно нарушена структура на зъба.

Каква трябва да бъде профилактиката и хигиената, за да се радваме в дългосрочен аспект на здрави зъби без кариеси?

Профилактиката е изключително важна. Трябва да се научим да ходим два пъти годишно за поддръжка на зъбната хигиена. В световен мащаб има създадени центрове за дентална хигиена с тази цел. Хората, които работят там, се наричат дентални хигиенисти и се грижат по специални протоколи за доброто орално здраве. Създадох подобен център и в България и вярвам, че с това допринасям не само за денталното, но и за общото здраве на хората, защото те са пряко свързани. Една от предлаганите услуги в Dental Care Center е профилактика и хигиена срещу кариеси, която включва не само почистване на зъбите, но и обучение как правилно да се грижим за усмивката си.

За повече информация посетете www.medicaldent.bg и www.dentalcare.bg.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA