Защо е важен изборът на качествена слънцезащитна козметика?

Отговаряме на всички най-важни въпроси, които някога сте си задавали.

20 май 2022

Всеки знае за вредното дълготрайно излагане на слънчева светлина и последствията от него. Но някои хора все още не са се убедили в нуждата да закупят слънцезащитни кремове, които ще ги предпазват ежедневно. Кожата се нуждае от протекция от вредното въздействие на слънцето, за да бъде здрава. Специалисти от онлайн магазин Лили Дрогерие са подготвили няколко съвета за избор на правилна слънцезащитна козметика за лице и тяло, подходящи за деца, възрастни и бременни.

слънцезащитни кремове

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ИЗПОЛЗВАТЕ СЛЪНЦЕЗАЩИТНИ КРЕМОВЕ?

Абсолютно всички козметични продукти за защита на кожата от вредното въздействие на слънцето трябва да съдържат специални вещества, които неутрализират въздействието на спектър А и В лъчите. Тези вещества се наричат ​​UV филтри, които благоприятстват върху кожата. Именно лъчите от спектъра А и В провокират фотостареенето и могат да стимулират деленето на раковите клетки.

Филтрите могат да бъдат два вида:

физически – действат като екран, блокирайки проникването на лъчи в дълбоките дермални слоеве. Това са натрошени до микрони химически съединения – титанов диоксид, както и производни на силикони, цинков оксид.

 химически – потискат самите лъчи, трансформирайки енергията им в топлина. Естерите на салициловата киселина се считат за най-популярните химически филтри.

Продуктите за слънцезащита – кремове, лосиони, както и масла, предлагат различни степени на защитно действие. SPF факторът, който се изразява в цифрови стойности – от 4 до 50 е от изключителна важност. Струва си да се каже какво означават тези стойности. Има научен термин – най-малката еритемна доза е периодът от време, след който под действието на ултравиолетово лъчение върху кожата се образува зачервяване, тоест еритема. Средно е 15 минути. Стойностите на SPF показват колко пъти човек, използващ слънцезащитни кремове, може да увеличи това време.

Ако използвате козметика със SPF 8, можете да прекарате 8 пъти повече от средните 15 минути на слънце. Експертите уверяват, че най-добрата козметика не е тази с най-висок индекс, а най-подходящата за вас лично и използвана разумно.

слънцезащитни кремове

ЧЕСТО СРЕЩАНИ ВЪПРОСИ ЗА СЛЪНЦЕЗАЩИТНИ КРЕМОВЕ

Помислете за най-често срещаните въпроси за слънцезащитните кремове, на които отговарят професионалните козметолози:

Кога трябва да нанесете – на плажа или у дома? Нанесете крема у дома, преди разходка или плаж. Това важи и за професионалната козметика за лице и тяло от слънцето и евтините формулировки.

Защо да нанасяте слънцезащита по цялото тяло? Всъщност дори ако някои части на тялото са покрити с бански или дрехи, продуктът трябва да се нанесе върху тялото изцяло.

Използва ли се кремът отново след къпане? Да, дори водоустойчивите продукти са несъвършени. Добре е 1.5 часа след първото нанасяне продуктът да се използва отново. А също и след къпане.

Съществуват много марки, които предлагат както висококачествена козметика, така и евтини продукти, подходящи за различните нужди.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA