Имат ли парфюмите срок на годност?

Внимавайте как съхранявате ароматите, за да не предизвикате влошаване на качеството им.

Ася Иванова
Ася Иванова 17 май 2023

Фотография: Pexels.com

Всички имаме по един скъп на сърцето парфюм, който използваме само за големи поводи. И го пазим с години, защото си мислим, че парфюмите са вечни. И това е така. Веднъж покорил те, ароматът завинаги остава в сърцето. Но! Излизайки от магазина, парфюмът има срок на годност.

Ето защо трябва да използваме внимателно малкото ароматно флаконче и да гледаме да не го задържаме повече от няколко години. Но колко точно? На всяка кутия с парфюм с обозначено колко време след отварянето му може да се използва. Погледнете малкия символ на отворена кутийка с номер върху нея и ще разберете. Ако такъв липсва, обикновено производителите съветват да не преминавате границата между три и пет години. След този срок, цветът се променя, неговият аромат също и ако продължите да го ползвате, рискувате да си докарате някаква алергия.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАК ДА ЗАПАЗИМ АРОМАТА НА ПАРФЮМА ЗА ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ?

парфюм

Разбира се, за срока на годност е важно и как се съхранява този парфюм. Внимавайте да не го държите в близост до топлина или на пряка слънчева светлина. Това са едни от най-големите врагове за неговото качество, тъй като топлината разгражда химическата структура на парфюма и той бързо губи аромата си. От друга страна, светлината пък променя цвета и консистенцията на течността. Това важи и за парфюми със цветна бутилка. Най-доброто място за съхранение е шкафа у дома на сравнително хладна температура. В никакъв случай, не дръжте любимия си парфюм в банята, защото влажността и колебанията в температурата могат да доведат до влошаването им.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ТИМЪТИ ШАЛАМЕ Е НОВОТО ЛИЦЕ НА CHANEL

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA