Митовете в храненето, които съсипват здравето ни

Или защо мазнините и въглехидратите не са враг на талията, и можем ли да ядем след 19 ч.

Ася Иванова
Ася Иванова 27 май 2023

Фотография: Pexels.com

Всички мечтаем да имаме перфектна форма и често сме склонни да следваме какви ли не съвети, за да го постигнем, но има неща, които може да се окажат опасни.

Допитахме се до диетолозите кои от популярните хващания по отношение на храната и диетата са верни и кои не.

НЕ ВЕЧЕРЯЙТЕ СЛЕД 19 Ч.

Експертите са категорични, че в това няма абсолютно нищо вярно, тъй като всички ние имаме различно ежедневие. Някои работят през нощта и е съвсем нормално начина им на хранене да е съвсем различен. За пример, диетолозите дават доста европейски страни, които вечерят късно, пък се радват на добра форма. Изключение правят единствено случаите, в които хората имат хранително разстройство или заболяване, чието лечение изисква хранене под точно определено време, здравите хора би трябвало да се хранят според вътрешния си часовник и чувството на глад. Причината за неблагоприятни ефект на късното ядене върху теглото всъщност е не толкова в това в колко часа ядем, а какво ядем. Много хора придобиват лошия навик да похапват junk food пред телевизора късно вечер и го правят именно по навик, а не от глад.

диета

ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ СА ВРЕДНИ

Тази идея е основна в много диети. Освен ако причините не са медицински, специалистите са категорични - човек, който не яде въглехидрати, не функционира на оптималните си нива. Само мозъкът се нуждае от 130 грама въглехидрати на ден. Въглехидратите са необходими и за производството на серотонин. Нещо повече. Ако тренирате, въглехидратите са още по-важни. Те са основният източник на енергия за тренировките. Много хора не се чувстват добре, ако тренират без да ядат въглехидрати. Никой не твърди, че трябва да се тъпчете с хляб и тесто, казват експертите. Пълнозърнести закуски, боб, плодове и зеленчуци са чудесен източник на въглехидрати и фибри.

СЛЕДВАЙТЕ ПАЛЕО РЕЖИМА

Палео диетата се базира на това да ядете уловена или обрана от растение - месо, риба, плодове и зеленчуци, яйца. Това не включва зърна, млечни продукти, бобови, сол, захар. Млечните продукти, бобовите и пълнозърнестите са с висока хранителна стойност за организма и елиминирането им ще доведе до недостиг на важни нутриенти, които ви предпазват от заболявания. Палео диетата не подобрява насладата от храната, казват експертите. А когато не се наслаждаваме на храната, това ни поставя в мисловни капани, които ни пречат да сваляме килограми.

ДЕТОКСА Е ЖИЗНЕНО ВАЖЕН

Черният дроб и бъбреците са детоксикиращата система на тялото. Те вършат фантастична работа, като постоянно премахват ненужните отпадъци и токсини без помощта на детоксикиращи сокове. Освен това соковете имат един недостатък - неподходящо съдържание на протеини, мазнини, есенциални мастни киселини и фибри. А това са хранителни вещества от решаващо значение за ситост и жизненоважни компоненти от балансираното меню. Особено протеините. Когато тялото не приема достатъчно протеини, започва да катаболизира протеин от мускулите и органите. 

диета

МАЗНИНИТЕ НИ ПРАВЯТ ДЕБЕЛИ

Мазнините, протеините и въглехидратите са основни нутриенти. Няма универсален процент за всеки от тях, който е правилен за всеки човек. Редовното ядене без да сте гладни, емоционалното ядене, пропускането на храненията и преяждането късно вечер - това са модели на поведение, които водят до качване на килограми. Тялото има вътрешна способност да регулира и поддържа здравословно тегло, което му е генетически определено, но само ако се вслушваме в него. 

Мозъкът е 60% мазнини и ние се нуждаем от мазнини, за да абсорбираме мастноразтворимите витамини. Най-новите изследвания показват, че най-здравословния модел на хранене е на Средиземноморските култури, които наблягат на храни като плодове, зеленчуци, бобови, пълнозърнести, ядки и зехтин. Средно около 35 до 40% от калориите при този режим идват от мазнини. Настрани от темата за отслабването, при средиземноморската диета, подобно на френския парадокс, се оказва, че народите, които ядат най-много мазнини са с най-малък процент на сърдечни заболявания.

ГЛУТЕНЪТ Е ВРАГ

Диета без глутен е необходима за хора, диагностицирани с цьолиакия. Тя е и един от най-популярните трендове в диетите в момента, но специалистите твърдят, че е напълно безсмислена, ако не е по медицински причини. "Без глутен" не означава непременно, че продуктът е добър за здравето ви. Много безглутенови продукти са доста по-обработени от пълнозърнестите. 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA