Защо не успяваме да влезнем във форма, въпреки усилията

Или защо диетата и спортът понякога не вършат работа.

Ася Иванова
Ася Иванова 18 август 2023

Фотография: Pexels.com

Следим стриктно всяка калория, която поемаме през деня, тренираме до изнемощяване и все пак не успяваме да постигнем мечтаната форма и килограми.

"Да бъдем искрени със себе си и да разберем какъв тип хранителна програма е точно за нас всъщност е един от ключовете за успех в дългосрочен план", казва диетологът и експерт по отслабване Джейми Мас.

Но как да знаете коя диета няма да проработи при вас? Седем са признаците, които издават лошия режим. Ето кои са те:

1. Драстично намалявате на калориите

"Всички режими предвиждат да ограничите калориите до 1200 на ден, но това просто не е добра идея”, казва д-р Лори Чонг, диетолог в Университета в Охайо. Повечето жени имат нужда да се хранят с най-малко от 1200 до 1400 калории на ден, дори когато се опитват да отслабнете, за да се избегнат чувството на глад и изтощение. И яденето на твърде малко храна може действително да доведе до глад, така че тялото ви да започне да се храни от мускулите, а не от мазнините.

диета

2. Изключвате цели хранителни групи от менюто си

"Не мислете за зебри. Сега за какво си мислите? За зебрите, нали? Същото нещо се случва и, когато се опитате да се откажете от някои храни. Разбира се, ако имате алергия към определена храна или имате хранителна непоносимост, това е съвсем различно нещо”, казва Джейми Мас. Но ако не сте алергични към глутен, плодове, пълнозърнести храни или бобови растения, то вие нямате причина да ги изключвате от менюто си, казва тя. "Вие по този начин просто ще създадете потенцилния ищях да се нахвърлите върху храната”, казва от своя страна д-р Чонг.

3. Не се съвместява с вашия начин на живот

"Ако имате натоварен график, диетата, която изисква много храна за подготовка може да ви накара да се почувствате претоварени и в един момент просто да се провалите”, казва Мас. По същия начин, ако обичате да излизате и да хапвате с приятели, а диетата ви не се съвместява с храната навън, то има голяма вероятност да не премине добре. "Ежедневието трябва да бъде планирано до минута и да изберете програма, която да ви е лесна за избор на храна", казва тя.

4. Ядете едни и същи храни всеки ден

"Разнообразието е подправката на живота. Ако вашата диета не ви позволява да смесвате различни храни в менюто си, то вие ще се отегчите много по-бързо”, категорична е Чонг.

тренировка

5. Не си позволявате глезотии

"Всички ние имаме нужда да се поглезим понякога", казва Чонг и допълва, че това е напълно нормално. "Ако вашият режим не позволява това дори понякога, след това е много вероятно да се нахвърлите върху забранените в диетата неща ", казва тя. Плюс това, научните изследвания в International Journal относно затлъстяването и свързаните с него метаболитни нарушения показва, че въглехидратите повишават нивата на лептин, мощен хормон, който дава усещането за ситост, който повишава броя на изгорените калории в следващите 24 часа.

6. "Храните се" само с течности

Докато няма нищо лошо са приемате едно смути за закуска, да приемате само течности, е съвсем различна история. "Ако дадена програма изисква от вас да пиете течност вместо храна, вероятно диетата ви ще е пълна катастрофа", казва Мас. "Също така бих се разтревожила за вашето здраве и влиянието на хранителен режим върху него: Бихте ли могли да отговорите на калориините нужди на вашия организъм? Диетата може да забави вашия метаболизъм или да предизвика храносмилателни проблеми", обяснява тя. Нещо повече, тези видове програми за отслабване, почти винаги водят до склонност към преяждане и евентуалното увеличаване на теглото веднага след това.

7. Налага се да ядете храни, които мразите

Повечето от нас биха предпочели да ядат кексчета вместо зеле, но ако се налага да приемате храни, които презирате и ако вашата диета не ви позволява да избирате сами своите храни? "Всяко хранене ще ви оставя неудовлетворени”, казва Мас. Дори ако храната във вашата диета е напълно здравословна и балансирани, това няма никакво значение, защото няма да можете да се храните дълго само с неща, които ненавиждате.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA