Внимавайте с режима. Той може да ви състари!

Има няколко момента, които са сериозно препятствие не само за добрата форма, но и за здравата кожа.

Ася Иванова
Ася Иванова 07 ноември 2023

Фотография: Pexels.com

Всички сме наясно, че за добрата форма и хубава кожа са необходими спорт и правилно хранене.

По пътя си към мечтаната фигура обаче, често допускаме грешки, с които не само саботираме усилията си, но и си докарваме няколко годинки отгоре на лицето си. Ето кои са подводните камъни:

Грешка N: 1

Изкарвате си целия гняв от изминалия ден на колелото в спининг залата. Бясното въртене на педалите може и да ви действа добре за момента, но като цяло пренапрягането е стрес за организма, което значи, че може да има състаряващ ефект. Най-добре е да изберете по-умерени тренировки и да включите и йогата в ежедневието си. Качествената релаксация има изглаждащ бръчките ефект, защото отпуска мускулите на лицето от една страна, а от друга – спомага за отделянето на хормоните на щастието, които действат и като еликсири на младостта. Освен това Д-р Хема Съндарам от Вашингтон твърди, че детската поза, позата "гледащо надолу куче" и "поздрав към слънцето" са особено добри за кръвообращението, а това е едно от условията за хубав блясък на лицето.

режим

Грешка N: 2

Винаги избирате кафе за своята събуждаща напитка. Следващия път пробвайте да се разсъните и освежите със зелен чай. Съдържа вещества, които предпазват колагена в кожата от разпадане, тоест имат силен антибръчков ефект.

Грешка N: 3

Никога не тренирате с тежести. Използването на гирички заяква мускулите на тялото и предотвратява отпускането на кожата от шията надолу.

Грешка N: 4

Не почивате. Работите извънредно много, тренирате усилено и имате чувството, че ако се отпуснете, съвесем ще изпуснете контрола над нещата и няма да имате силите да свършите която и да е задача. Но ако не го направите доброволно, може да ви се наложи да си вземете принудително почивка. Редовно си отделяйте време за забавления и релакс, за да може и тялото, и ума, и кожата ви да се заредят с енергия. Добрият сън е гаранция за по-малко тъмни кръгове под очите и по-млада кожа.

режим

Грешка N: 5

Сваляте килограми драстично. Когато спазвате някаква много ограничаваща диета, вредите на кожата, косата и ноктите си. За да не състарявате преждевременно кожата си, всекидневно си набавяйте чрез храната полезните Омега-3 мазнини. Диета, която е напълно лишена от мазнини изсушава кожата, причинява косопад и чупене на ноктите. Недостигът от витамин C пречи на производството на колаген в кожата, което означава – повече бръчки. Когато ви липсва витамин А, може да си докарате акне, суха коса и кожа.

Грешка N: 6

Не се храните с достатъчно алкални храни – бадеми, магданоз, зеле, круши, лимони и ябълки. Ако тялото ви е прекалено киселинно, може да имате проблеми с костите, зъбите и косата. Включете в менюто си повече зеленчуци и плодове.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA