Какво се случва с тялото, когато спрем хляба?

Осем невероятни факта за диетата ни без тестени изделия.

Ася Иванова
Ася Иванова 23 май 2024

Фотография: Pexels.com

Едно от първите неща, които махаме от менюто си, когато решим да минем на диета, е хляба. Разбира се, тестените изделия и сладкишите в този момент също нямат място на масата ни.

Но какво точно се случва с тялото ни и как реагира то на тази крайна мярка? Експертите и изследванията разкриват това:

1. Първо губите вода

Когато намалите приема на въглехидрати, първото нещо, което забелязвате е колко бързо, дори и магически, теглото започва да спада. Не се радвайте веднага. Това не са мазнините, които се губят. Това е вода. "Когато въглехидратите се складират в тялото под формата на гликоген, всеки грам въглехидрати обвъща три до четири пъти теглото си във вода", казва диетолог и фитнес инструктора Мари Спано. Така че, веднага след като ги махнете, започвате да използвате гликогена, а така губите тегло.

2. Може да се чувствате отпаднали

"Въглехидратите са основен източник на енергия за мозъка", казва Спано. "Когато човек премахне въглехидратите, мозъкът започва работи от остатъците, особено след като нивата на гликогена стават ниски и започват да се изчерпват". В крайна сметка, след като целия гликоген е изчерпан, тялото започва да разрушава мазнините и да произвежда малки фрагменти въглерод, наречени кетони. Резултатът: лош дъх, сухота в устата, умора, слабост, виене на свят, безсъние, гадене и мозъчна мъгла. В крайна сметка, тялото ви се адаптира към това състояние, така че скоро започвате да се чувствате много по-добре.

3. Загуба на апетит

Рафинираните въглехидрати покачват нивата на кръвната захар, като скоро след това те спадат главоломно. Скорошно изследване, публикувано в американското списание за клинично хранене обяснява, че точно този процес води до пристъпи на глад. Изборът на пълнозърнести храни и такива, богати на фибри, могат да поддържат нивата на кръвната захар и така да предотвратят глада.

жени вечерят

4. Рискът от сърдечно-съдови заболявания и диабет варира

Тук има много голямо значение какъв тип въглехидрати поемаме. Проучване от 2014 г., публикувано в PLOS ONE показва, че рафинираните въглехидрати водят до покачване на нивата на мастни киселини в тялото и така се повишава риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. В същото време, според Американската асоциация за сърдечни заболявания, пълнозърнестите храни могат да подобрят нивата на кръвната захар, холестерола и да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, затлъстяване и диабет тип 2. Изборът е ясен.

5. Енергията се покачва

"Пълнозърнестите храни са чудесен източник на желязо, магнезий и витамини от група В, всички от които са от решаващо значение за поддържане на високи нива на енергия", отбелязва Спано. Плюс това, тъй като въглехидратите са предпочитан източник на гориво на тялото ви.

6. Води до изтощение

Пълнозърнестите храни са най-добрият източник на всички фибри, нужни за тялото, според неотдавнашно проучване Nutrition Research, които открили, че 92 процента от възрастните не получават достатъчно. Фибрите в зърнените храни не само помагат да се стабилизират нивата на кръвната захар, но и за намаляване на риска от затлъстяване, както и на хроничните заболявания.

7. Изпадате в лошо настроение

И това се отнася не само заради сандвича ви с марули. Специалистите обясняват, че въглехидратите повишат нивата на мозъчната дейност, произвеждат хормона на щастието - серотонин, и така ни карат да се чувстваме добре. Така че, когато премахнете здравословните въглехидрати под формата на пълнозърнести храни, има голяма вероятност вашето настроение да стане доста унило.

8. Нямате сила за спорт

"Въглехидратите са основен източник на енергия за организма и ни зареждане с необходимото гориво по време на тренировките ни, включително тези за издръжливост и силовата тренировка", казва Спано. "Премахнете въглехидратите, и вашата енергия ще спадне. А така и вашата сила и мощ ще намалее”.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA