Каузата женско здраве

Интервю: Наталия Александрова / Фотография: личен архив

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 11 септември 2019

Казват, че светът на нежния пол е труден за разбиране и обвит в мистерия. Векове наред, благодарение на хиляди предразсъдъци, женският организъм е представлявал особена трудност за медицината и векове наред жените не са познавали собствените си тела. За щастие, вече не живеем в такива времена, и една от причините това да е така са хора като Мария Георгиева – основател на фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве”, която е приела за своя мисия да информира обществото по всички теми, свързани с плодовитостта при дамите.

Коя е най-трудната част при работата, свързана с благотворителна инициатива? А кои са моментите, които Ви карат да продължавате напред?

Ние сме млада организация, стартирахме в началото на 2019 година и на този етап имаме много идеи и не сме се сблъсквали със сериозни проблеми, които да ни разколебаят. Мотивирани сме от вярването, че заедно можем да подобрим начина на живот на жените с ендометриоза и да работим за бъдеще, в което здравната култура е на по-високо ниво, а репродуктивните способности на жените са приоритет както за самите тях, така и за обществото като цяло.

У нас темата за безплодието вече не е табу. Според Вас къде се нареждаме в Европа по информираност що се отнася до сексуалното здраве?

На фона на европейските стандарти, българското население демонстрира ниска сексуална култура. България заема едно от първите места сред страните с най-висок брой аборти на една жена. Абортът все още се използва като едно от основните средства за елиминиране на нежелана бременност и данните показват, че той се практикува от всички възрастови групи.

Мария Георгиева

Оказва ли влияние начинът на хранене на репродуктивното здраве при жените?

Нашият опит, а и световната практика категорично сочат, че има значение и това е съвсем нормално, тъй като храната е нещо, което всеки човек внася в организма си няколко пъти на ден. Има десетки чуждоезични книги на тази тема, в които можете да откриете ценни съвети като напр. увеличаване на приема на растителни продукти, особено на зеленчуци и зеленолистни такива, храни богати на омега 3, протеини, антиоксиданти. Репродуктивните специалисти в България също заговориха вече за това и често чувам в кабинетите да се дискутира с пациенти за вредата от захарта, пилешкото месо от магазина и др.

Изследванията сочат, че в днешно време момичетата се развиват много по-рано от предишните поколения. Според Вас на какво се дължи този феномен и носи ли рискове за здравето?

Акселерацията е нещо, което се наблюдава в последните 150 години, т.е. в този смисъл това не е новост, а по-скоро физиологичен процес, най-вероятно свързан с еволюцията на човека. Това, което според мен, носи по-скоро риск за здравето е начина на хранене при младите хора, защото той става все по-нездравословен и то на ежедневна база.

Поставя ли диагноза като ендометриозата на изпитание отношенията в една връзка?

Категорично да, и колкото повече мъже се информират за заболяването, толкова по-добре. Ендометриозата не е стигма, за която трябва да се говори в крайности. Животът не свършва с това заболяване.

Мария Георгиева

За какво трябва да се подготви една жена, когато научи, че й предстои борба с този проблем?

Преди всичко да не отива на война с болестта. Ендометриозата е за цял живот, но не е бойно поле. Приемането е това, което промени изцяло моя светоглед. Всяка болест, която идва при нас е път, през който трябва да минем и да научим нещо за себе си. И разбира се най-важното – осведоменост. Една жена с ендометриоза трябва да има знание за това как да се погрижи за себе си по най-добрия възможен начин.

Мария Георгиева

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA