Температурата и времето на приготвяне на храната влияят на тялото

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 25 октомври 2019

Замисляли ли сте се колко време готвите храната, на каква температура и най-важното - как всичко това се отразява на тялото ви? Както се оказва, връзката е директна. Освен това, контролирайки тези показатели, вие регулирате и теглото си. И дори любима, но много висококалорична паста може да причини по-малко вреда на фигурата, ако я използвате във варианта al dente. Звучи примамливо. Ето защо, преди да отидете до печката, прочетете съветите на диетоложката Лейла Перес Вентурино.

„Температурата на готвене, заедно с използваните кулинарни техники, влияе на процеса на храносмилане - както на абсорбцията, така и на метаболизма. По време на готвенето структурата на клетките в храната се променя”, обяснява Лейла. „Начинът, по който готвим храната, има пряк ефект върху тялото. В зависимост от метода и температурата на приготвяне, храната може да се усвоява по-бързо или по-бавно, да задоволи глада за по-дълъг или по-кратък период и дори да повлияе на наддаването на тегло”, убедена е тя.

„Необходимо е също така да се вземе предвид гликемичният индекс на продукта - той показва как въглехидратите влияят върху промяната в нивата на кръвната захар. Цялата храна е разделена на две групи - с висок и нисък гликемичен индекс. Продуктите от първия тип отделят много глюкоза, причинявайки образуването на значително количество инсулин. Вторият тип, с нисък гликемичен индекс, се усвоява по-бавно”, казва диетоложката. Следователно, колкото по-бавно се усвоява храната, толкова по-дълго ще се чувстваме сити и няма да искаме да ядем. Освен това, злоупотребата с храни, които причиняват рязък скок в нивата на глюкозата, по принцип не се препоръчва.

„Гликемичният индекс се определя не само от самите продукти, но и от метода на приготвяне на някои от тях. Колкото по-дълго готвите ястието, толкова по-голяма е стойността на неговия индекс. Така например макароните al dente имат по-нисък гликемичен индекс в сравнение с макаронените изделия, които се варят по-дълго. Друг начин за понижаване на гликемичния индекс е да приготвите макаронените изделия и да ги оставите да изстинат. Това ще се промени структурата им”, обяснява Лейла Перес Вентурино.

макарони

Можете да намалите или увеличите гликемичния индекс не само в макароните. „Нивото при култури, като ориз и други богати на въглехидрати храни, също се променя. Вместо да ги ядете горещи, изчакайте да изстинат или ги сгответе al dente, свойствата на продуктите ще се променят - тялото ще ги обработва по-бавно, а засищането ще бъде по-дълго, поради което няма да ви се прииска скоро отново да похапнете. По този начин ние контролираме теглото си. В допълнение, това помага и за предотвратяване на диабета”, казва диетоложката.

Що се отнася до другите ястия, критериите за готвене зависят от вида на продукта. В случай на съставки от животински произход ( като месо, риба или яйца) трябва да се обмисли колко време е необходимо за термичната обработка, за да може храната да се сготви и да стане безопасна за консумация. Защото само така храната може да бъде здравословна.

За зеленчуците максималното време за готвене трябва да бъде такова, което ви позволява да запазите всички полезни свойства на продукта. „Прекомерната топлинна обработка може да доведе до загуба на витамини и минерали", обяснява диетоложката. „Например, за да сведете до минимум загубата на хранителната стойност на картофите, не трябва да г нарязвате и белите, а трябва да ги готвите на пара около половин час”. Но няма универсална формула за приготвянето на зеленчуци, затова Лейла Перес Вертурино съветва: „Трябва да ядете по две порции зеленчукови ястия на ден, едната от които да бъде сурова, за да запазите максимума от полезни елементи и витамини.”

моркови

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA