Мит ли е отслабването с хранителни добавки?

Отговор на този въпрос имат специалистите от онлайн аптека Galen.bg.

23 август 2022

Да се ​​отървете от излишното тегло не е лесна задача. За да постигнете целта си, ще трябва да преразгледате начина си на хранене и да отделите време за упражнения и повече движение. В допълнение към това можете да приемате различни хранителни добавки, които да насърчат загубата на тегло. 

Какви да изберете и как да ги приемате? Отговор на тези въпроси ще дадат специалисти от онлайн аптека Galen.bg.

dfvgh

Какви са хранителните добавки за отслабване?

Важно е да се разбере, че хранителните добавки са необходими за обогатяване на диетата за отслабване с определени вещества. Те не са лекарства и преминават различни тестове за безопасност. За производството на биологично активни продукти се използват суровини от растителен, животински и минерален произход.

По правило няколко компонента са включени в състава на лекарството наведнъж. Могат да съдържат витамини, фитохормони, аминокиселини, антиоксиданти, минерали, микроелементи, полиненаситени мастни киселини, диетични фибри и др.

fghj

Хранителните добавки за отслабване могат да имат различен механизъм на работа. Някои повишават метаболизма и ускоряват процеса на изгаряне на мазнини, други предотвратяват усвояването на мазнини и въглехидрати, а трети – намаляват апетита. На първо място, помислете за основните групи, които насърчават загубата на тегло. 

На пазара се предлагат разнообразни продукти от натурални съставки, които не вредят на организма. Можете да откриете много ефикасни видове, създадени специално за жени, които са подходящи за хормонален баланс и менопауза. Сред тях най-често срещаните са натурални билкови чайове, които включват в себе си много полезни вещества. 

dfgh

Кои са най-популярните помощници за отслабване?

Нека се запознаем с хранителните добавки, специализирани в отслабването. Те включват:

1. Изгарящи мазнини 

Това е първото нещо, на което хората обръщат голямо внимание, защото самото име говори само за себе си. Но не всеки знае на какво се основава тяхното действие. Изгарящите мазнини се разделят на 2 вида – липотропни и термогенни. Ефектът на липотропните фетбърнъри е, че в черния дроб има отслабване на синтеза на мазнини и бързото унищожаване на консумираните мазнини. Тези лекарства действат нежно и нямат странични ефекти. 

Термогенните са по-популярни – те са в състояние да ускорят метаболизма и да повишат телесната температура, като по този начин увеличават консумацията на калории и съответно разграждането на мазнините. Термогенниците намаляват апетита, зареждат с енергия, подобряват настроението и повишават издръжливостта при тренировки.

dfgh

2. L-карнитин

Един от най-популярните липотропици е неесенциалната аминокиселина L-карнитин. Съществува обаче и алтернативно мнение за неговата ефективност. Според някои проучвания концентрацията на L-карнитин практически не се променя дори при използване на големи дози. Като цяло приемът на веществото не влияе на теглото и е от значение само ако производството на карнитин в организма е нарушено.

dfgh

3. Блокери на калории 

Служат за ускоряване на процеса на отслабване. Блокерите на калории работят, като спират разграждането на въглехидратите до захари. Това се случва, като извеждат от тялото до 70% от въглехидратите, които се консумират. Същото се случва и с блокерите на мазнини, които позволяват на част от мазнините, които ядете, просто да не се абсорбират от тялото и да излязат.

dfgh

4. Намаляване на апетита

В много случаи увеличения прием на храна играе ключова роля в натрупването на излишни килограми. Причината за всички сривове, преяждане и неблагоприятно излизане от диетата е повишеният апетит.

Как да се откажете от мислите за вкусно парче торта или бонбон

Отговорът е прост – хранителни добавки, насочени към намаляване на апетита. Тези продукти намаляват апетита и понижават нивата на кръвната захар и холестерола, благодарение на растенията, които са включени в тях.

cvbn

Как да засилим ефекта на хранителните добавки за отслабване?

Дори и премате най-хубавите хапчета за отслабване те няма да работят, ако не следвате препоръките на производителя. За да увеличите ефективността на хапчетата за отслабване, трябва да:

• коригирате диетата си – от менюто е необходимо да се изключат пържени и мазни храни, както и всички сладки и нишестени продукти. В диетата трябва да преобладават плодове и зеленчуци;

• водете активен начин на живот – спортните дейности ускоряват метаболизма и много по-бързо се отърват от телесните мазнини;

• установете режим на пиене – трябва да пиете най-малко 1,5 литра вода на ден. Алкохолните и газираните напитки са забранени;

• пълноценен сън – не забравяйте, че тялото трябва да е добре отпочинало, за да може да функционира правилно. Понякога липсата на сън може да предизвика проблеми с хормоните;

• недопустимо е в процеса на лечение да се ядат храни, които съдържат голямо количество мазнини. Това може да доведе до обратния ефект;

• също така е необходимо да се въздържате от пиене на алкохолни напитки. Алкохолът може да повлияе неблагоприятно на резултата от терапията и да причини здравословни проблеми.

fvghj

Противопоказания за употребата

Основното правило за успешно отслабване при прием на активни хранителни добавки е точното спазване на инструкциите за приема им и спазване на противопоказанията. Всяка добавка ги има и пренебрегването им е изпълнено със сериозни последици за тялото.

Не трябва да приемате хранителни добавки:

• по време на бременност и кърмене;

• ако има индивидуална непоносимост към отделните компоненти;

• при комбиниране на приема на хранителни добавки и различни хормонални лекарства, тъй като някои от тях могат да съдържат компоненти, които са несъвместими с лекарствата;

• деца под 15 години;

• хронични заболявания на вътрешните органи;

• пациентите с хипертония трябва да бъдат особено внимателни;

• хора с диабет тип 1.

Приемът на хранителни добавки по време на фитнес може да бъде придружен от редица странични ефекти. Те могат да се проявят не само при продължителна употреба, но дори и след първата доза.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA