Косопадът – причини и лечение

Първо трябва да разберете дали косата ви наистина капе повече от нормалното - за това трябва да следите онова, което остава върху гребена или четката в продължение на няколко дни. Загубата на до 100 косъма на ден се счита за нормална. Но ако те са повече или вече се виждат плешиви петна и признаци на оплешивяване, време е да се предприемат действия.

Основни причини за косопада

Косата може да капе от стрес; от неправилно хранене (излишък на витамин А и липса на витамин В, протеини и желязо); от въздействието на химикали - боядисване и къдрене; след тежки травми, докато тялото се възстановява - това включва раждане; а също и от хормонални промени в организма, по-специално от хипотиреоза. Понякога косата също капе в резултат на предписани лекарства - например антидепресанти.

Лечение

Отказ от боядисване, сложни прически и къдрици в продължение на поне шест месеца или година, проверка на работата на щитовидната жлеза. Изследвайте кръвта си за хормони и витамини. Ако сте преживели някаква травма, просто изчакайте - когато тялото се възстанови, косата също ще се възстанови. Ако косата пада вследствие на прием на някакви лекарства, консултирайте се с Вашия лекар.

Поддържане на здрава коса

Нуждаете се от поддържане на космения фоликул. Категорично не се препоръчва умножаването на броя на маските за коса, както и да се използва балсам за коса (балсамът не трябва да попада върху кожата на главата, а късата коса изобщо не се нуждае от него) и различни домашни средства. Помага нежен масаж на скалпа, намаляване на честотата на измиване на главата до 1-2 пъти седмично, разресване с мека четка по 100 пъти на едно ресане.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA