Права, чуплива, къдрава – за всяка коса има подход

Как да се обръщате към косата си, за да сте в мир с природата й?!

Люба Вангелова
Люба Вангелова 01 април 2020

Ако трябва да изправите къдриците си или обратно, да накъдрите правата си коса, това означава да я травмирате. Как да се обръщате към косата си, за да сте в мир с природата й?!

Когато става дума за грижа за косата, всички си представяме не толкова нейхния цвят, колкото текстурата й. Къдрава ли е или права, зависи по-скоро от космения фоликул. Ако при разрез сечението е кръгло – по-скоро косата ви е права, ако е овално – значи е на вълни, ако е S-образно – къдрава. В отговор на хормоналните промени ситуацията може да се промени, но така или иначе в по-голямата част от живота си ще живеете или с вълни в косите, или без тях. Но всеки тип коса си има свои особености, силни страни и недостатъци.

 

***

ПРАВА

Този тип коса е най-силна и еластична, най-добре от всички отразява светлината, което означава, че блести. Това се случва, благодарение на себума, който не се спотайва върху скалпа или не е в излишък, а се разпределя равномерно по цялата дължина. Освен това плътно прилегналите един до друг косми се „защитават" взаимно от загубата на влага и от механично увреждане. Струва ви се, че няма какво повече да желаете, но ето ви и другата страна на медала: правата коса по-бързо се омазнява.

Грижа: използвайте шампоан и балсам за „ежедневна употреба" и за „нормална коса". Шампоанът за дълбоко почистване не трябва да докосва косата ви повече от веднъж седмично. Той ви е необходим само в случаите на ежедневно използване на стилизиращи продукти като сух шампоан и лак за коса.

Права коса

Catwalk: Jacquemus

Продукти: Мицеларен шампоан за стресирана коса и скалп с pH-неутрална формула Pure Detox Micellar на Nivea; Лак за коса Luminous Hairspray Medium на Moroccanoil; Реконструктор на увредена коса с висока концентрация на аминокиселини K-Pak Deep Penetrating Reconstructor на Joico

 

***

ЧУПЛИВА

Поздравления, това е златната среда. Себумът е разпределен относително равномерно, затова чупливите коси също блестят. В същото време са по-обемни, а текстурата им улеснява ежедневните прически.

Грижа: шампоанът и балсамът е добре да са без сулфати и парабени, като е желателно да съдържат подхранващи масла във формулата си. Използвайте антинаелектризиращ продукт, особено през зимата. Не забравяйте серум за краища, както и термозащита. Основното правило за избор на продукти за коса е колкото е по-тънка тя, толкова по-пестелив е стайлингът. За оформяне на вълните използвайте мус или пяна, а най-добре е сухо олио.

Чуплива коса

Catwalk: Chanel

Продукти: Етерично освежаващо масло с мента, сладък портокал и лавандула, част от ритуала Fusio-Scrub на Kerastase; Подхранващ и възстановяващ шампоан с органично масло от купуасу на Klorane; Стимулиращ растителен концентрат за регенерриране на скапа и заздравяване на косата от корените Complexe 5 на Rene Furterer

 

***

КЪДРАВА

Тя е склонна към лесно изсушаване и увреждане. Заради неплътно и несиметрично разположените косми, които се травмират взаимно не само при стилизиране, но и при ежедневно триене един в друг, те бързо губят влагата си, стават чупливи и непослушни. Ако не се грижите за тази коса, става доста неприятно: къдриците стават хаотични и по-малко изразителни, а това ги кара бързо да губят тонус.

Грижа: за тях грижата трябва да бъде най-старателна. Преди време на пазара се появиха продукти като измиващ балсам за коса – това е именно необходимото за сухата коса. Редувайте обичайния си шампоан с измиващ балсам. Включете в защитата на косата масла и термозащитен продукт, както и продукт за разплитане на краищата. Тук правилото за тънката коса е в сила, тъй като къдрава не означава задължително плътна и силна коса.

Къдрава коса

Catwalk: Tommy Hilfiger

Продукти: Олио с 4 вида масла за контролиране на обемна и непокорна коса Oleo-Relax на Kerastase; Хидратиращ гел с екстракт от слез Phytojoba на Phyto; Лосион-серум с арганово олио за запечтаване на цъфналите краища Mending Infusion на Moroccanoil

Правилото за грижа за всички типове коси е: ако дължината й е под брадичката, задължително нанасяйте маска 1-2 пъти седмично.

 

ПРАКТИЧНО

Ако следвате съветите ни, които са доста семпли, скоро може да се радвате на коси, които изглеждат като след професионална грижа. Трябва само да се съобразявате с това, което природата ви е дала.

Правата коса

Ако косата ви е права и плътна, тогава не трябва да срещате никакви проблеми с прическата си. След измиване, нанесете термозащита и изсушете със сешоар, след което може дори да използвате и преса за изправяне. Ако косата ви е тънка и тези манипулации са последвани от летящи косми във всички страни, изненадващо или не причината е освен в сухотата й, също и в подстригването. Открийте този фризьор, който отчита формата на главата и на лицето ви, преди да ви подстриже. И, да, може да използвате лак за коса с лека фиксация.

Чупливата коса

След като измиете косата си, внимателно я подсушете с кърпа. Изсушете я със сешоар, докато главата ви е наведена надолу – това ще позволи да запазите обема в корените й. След това я фиксирайте с голяма шнола или фуркети. Отново може да финиширате с лак с лека фиксация.

Къдравата коса

Тук малко или много е достатъчно да подсушите измитата коса с кърпа, да разпределите стилизиращ продукт между дланите си и да го разпределите по цялата коса. Прическата е готова!

 

Вижте още:

Най-популярната прическа за пролетта

Колко често (наистина!) трябва да миете косата си?

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA