Как да се справим с пърхота, косопада и мазната коса

Време е да си поговорим за проблемите, които ни пречат да имаме здрава и красива коса.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 05 ноември 2020

Често говорим за красивата и здрава коса, а още по-често търсим начини да я постигнем с минимални усилия. Понеже почти всичко зависи от типа на косата, а и защото сме сигурни, че сте се сблъсквали лице в лице с поне един от ужасните проблеми в заглавието ни, решихме да открием онези специални съвети, които обещават да я накарат да изглежда като от реклама за шампоан.

hair

Диетата играе особено голяма роля в цялостното здраве на косата ни, също като при кожата. Ако косата ви е нормална, в менюто ви задължително трябва да присъстват риба, пилешко месо и кълнове. В случай че е по-скоро суха - сурови зеленчуци, кафяв ориз, банани, ядки и витамин Е под всякаква форма. "Късметлиите” с мазна коса пък трябва да наблягат на зеленолистни зеленчуци, пресни плодове и кисело мляко.

Най-важната стъпка при поддържането на здрава коса е нейното измиване. Хората със суха такава е добре да търсят шампоани, които не премахват естествените масла от скалпа, докато тези с по-мазна текстура да залагат на продукти, неограничаващи именно отделянето на маслата.

Понеже знаем, че слънчевите лъчи могат да бъдат наистина вредни за косата, при това дори през есенно-зимните дни, най-лесният начин да се предотвратят щетите е с тази домашна маска от 1/2 к.ч. мед и 2 супени лъжици зехтин, която да бъде нанесена върху влажна коса за около 20 минути. И двете съставки имат както антибактериални, така и кондициониращи свойства.

Hair

Един от най-често срещаните проблеми с косата остава пърхотът във всички негови проявления. Предполага се, че ефективното му противодействие е маска в следното съотношение: кафява захар:балсам за коса - 2:1. Маската се втрива деликатно в скалпа и изплаква обилно с хладка вода след това.

Падането на косата е другият голям проблем. Продуктите с алое вера са идеални за ситуацията, тъй като помагат за нормализирането на pH баланса. Експертите препоръчват да комбинирате балсам с алое вера с 1/2 ч.ч. лимонов сок и 2 с.л. кокосово масло за оптимални резултати.

Имаме още полезни съвети и тайни...

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Фотография: unsplash.com, pexels.com. 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA