Как да спрем женския косопад?

Около една трета от представителите на нежния пол страда от косопад в даден момент от живота си.

30 юли 2021

Загубата на малко коса всеки ден е напълно естествен процес. Много често незначителният косопад е само знак, че върху скалпа ви растат нови и здрави косми, които да заменят старите. Но когато косата, останала по четката, е повече от нормалното, може би е време да потърсите причината за това и метод, по който отново да възвърнете блясъка и здравето ѝ. 

косопад

Около една трета от представителите на нежния пол страда от косопад в даден момент от живота си. Загубата на коса може сериозно да повлияе на емоционалното състояние и качеството на живот. По-важно е обаче да се установи истинската причина за него, тъй като освен естетичен, проблемът може да се окаже проява на друго състояние и да се нуждае от по-сериозно внимание. За щастие, в съвременната дермокозметика вече има достатъчно проучвания, които ще ви помогнат да разберете какво причинява този проблем и кои са продуктите за косопад при жените, както и какви са начините за справяне с него.

Няколко факта за косопада: 

• Повечето хора губят около 50-100 косъма всеки ден. Няма място за притеснения, ако намерите няколко върху четката за коса или по дрехите си, но ако започнат да падат по-големи кичури или ако забележите, че с времето косата ви изтънява, вероятно е време за консултация с вашия дерматолог. 
• Медицинският термин за плешивост е алопеция. Пълната плешивост на скалпа се нарича алопеция тоталис. 
• Почти всяка жена в даден момент развива някаква степен на косопад. Това може да започне след настъпването на пубертета, но най-често се наблюдава около менопаузата, когато загубата на коса обикновено се увеличава.  
• Митовете за косопада са широко разпространени. Нито едно твърдение в следния списък не е вярно

- Губите коса, защото използвате твърде много шампоан или защото сте я боядисали или накъдрили. 
- Пърхотът и стресът причиняват трайна загуба на коса при жените. 
- Ако обръснете главата си, косата ви ще порасне два пъти по-гъста. 
- Ако стоите с главата надолу, ще увеличите циркулацията на кръв, а това от своя страна ще стимулира растежа на косата. 
- Ако сресвате косата си по 100 пъти на ден, това ще я направи по-здрава. 
- Шапките и перуките причиняват косопад при жените. 
- Косопадът засяга само интелигентни жени. 
 

Но какво кара косата да пада? 

Загубата на коса при жените може да се породи от различни причини, като генетична обремененост, промяна в нивата на хормоните или напреднала възраст.  

Обикновено по време на бременността косата започва да расте по-бързо и става по-гъста и по-лъскава, но след раждането това коренно се променя. Причината е, че нивата на естроген по време на бременност се увеличават и предизвикват скоростен растеж, но когато отново се върнат към нормалното си състояние след раждането, косата възобновява естествените си цикли и цялата тази гъста грива, натрупана през онези 9 месеца, започва да отпада. 

Не е мит, че стресът повишава нивата на андроген (мъжки хормон), което от своя страна причинява загуба на коса, а може да предизвиква и пърхот. Стресът генерално може да доведе до нарушава на хранителните навици или да създаде проблеми с храносмилателната система, а всичко това отрицателно въздейства и върху косата. 

косопад 2

Понякога, за да намерят конкретна причина, лекарите насрочват изследвания за проблеми с щитовидната жлеза или за хормонален дисбаланс. Косата често израства отново, след като причината бъде отстранена. Рискът от косопад нараства с възрастта и е по-висок при жените с генетична семейна обремененост.  

Как да избегнем появата на косопад? 

За съжаление косопадът не може да бъде предотвратен, когато се дължи на заболяване, остаряване, наследственост или наранявания, причиняващи белези. Със следващите съвети обаче може да избегнете или поне намалите загубите:  

• Бъдете нежни с косата си. Използвайте четка за лесно разплитане на краищата и не дърпайте, особено когато косата ви е мокра. С широкозъб гребен може да избегнете откъсването на космите от скалпа. Ограничете топлинното обработване, причинено от ролки, маша и перманентно къдрене. Дайте си почивка от прическите, които изискват честото използване на ластици, шноли, както и стегнатите плитки. 

• Посъветвайте се с лекар, ако приемате лекарства или добавки, които могат да доведат до загуба на коса. 

• Защитавайте и косата си от слънцето и от други източници на ултравиолетови лъчи. 

• Може да успеете да предотвратите косопада със здравословна диета, която осигурява необходимите хранителни вещества - витамини, минерали и протеини. 

косопад 3

Какво да предприемем, когато косопадът вече е настъпил? 

Лечението зависи от първоначалната причина за загубата на коса. Ако забележите, че косата ви изтънява, има няколко начина, с които да я направите по-гъста и едновременно с това да предотвратите по-голяма загуба или накъсване.  

Капсаицин 

Капсаицинът е веществото, което прави чушките люти и съответно се извлича от тях. То се използва за различни медицински състояния от дълбока древност, включително за храносмилателни проблеми, настинка и грип, болки в ставите и сърдечни проблеми. Едва наскоро капсаицинът е тестван и като метод за подобряване растежа на косата, а скорошни проучвания доказват, че стимулира космените фоликули и помага за растежа на косата. 

Миноксидил 

При повечето дами миноксидилът може да забави или да спре косопада и да помогне на косата да порасне. Той стимулира растежа и я уплътнява, а може и да намали появата на нови плешиви петна и да предотврати разширяването им. За съжаление, лечението с миноксидил не трябва да се спира, защото космите, които зависят от лекарството, вероятно ще паднат в рамките на 6 месеца. 

Хормонална терапия 

Ако загубата на коса е причинена от хормонален дисбаланс, дължащ се на менопауза например, може да бъде назначена терапия, която да балансира хормоните. Някои възможни лечения включват противозачатъчни хапчета и хормонозаместителна терапия за естроген или прогестерон. 

Други възможности включват антиандрогенни лекарства. Андрогените са хормони, които могат да ускорят загубата на коса при някои жени, особено ако имат синдром на поликистозни яйчници, които обикновено произвеждат повече андрогени. Тези лекарства обаче могат да предизвикат странични ефекти, така че винаги говорете с лекаря какво да очаквате и дали те са подходящи за вас. 

Лазерно лечение 

Устройствата, които излъчват нискоенергийна лазерна светлина, могат да помогнат на новата коса да расте. Лечението с лазери се провежда в специализирани клиники, но първите резултати се появяват след 2-4 месеца.  

Трансплантация на коса 

Тази процедура представлява вземането на малки парченца скалп с космени фоликули от задната част на главата и преместването им в прорези в зоните на плешивост. Проблемът е, че загубата на коса при жените е равномерна навсякъде, а с това и донорските части могат да бъдат ограничени. Този вариант за лечение е по-ефективен при мъжки косопад или плешивост, причинена от белези. 

косопад 4

Загубата на коса може да ви стресира, но просто се огледайте и вижте колко често срещано е това при жените. Знайте, че не сте сами и медицината и дермокозметиката вероятно имат подходящо за вас решение. 

Обърнете внимание на общото си здравословно състояние, на диетата си и се опитайте да оптимизирате здравето на скалпа си и състоянието на нарастващите косми. Преди всичко, бъдете търпеливи и не се отчайвайте, необходими са поне 6 седмици, за да видите подобрение. Но все пак ще го видите. 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA