Не допускайте тези грешки при избора на фон дьо тен

Има няколко стъпки, които трябва да следвате, за да се сдобиете с перфектния макиаж.

Ася Иванова
Ася Иванова 10 април 2024

Фотография: Pexels.com

Една перфектна визия винаги се нуждае от добре подбран фон дьо тен, който да пасва идеално на кожата. Често обаче това може да се окаже трудна задача.

Кой е перфектният нюанс за вашата кожа, с жълтеникав или розов подтип, каква формула да изберем, как да го нанасяме... всичко това е от първостепенна важност за добрия грим. Ето и отговорите на всички въпроси, които ви тревожат.

Слива се с кожата

Ако трябва да запомните нещо наистина важно от всичко, което ще кажем, то е, че идеалният за вашата кожа фон дьо тен изчезва, когато го сложите на лицето си. Няма поява на фини линии и бръчки, не подчертава по-големите пори и не прави тена ви по-тъмен или по-светъл. Той просто не се забелязва. Деликатно прикрива зачервяванията и несъвършенствата, без да добавя към тена ви друг цвят. Най-добрият фон дьо тен или тониран крем ще изглежда така, сякаш изобщо не сте го слагали.

грим, фон дьо тен

Тествайте

Не всеки козметичен продукт се нуждае от тестване преди да си го купите, но специално за фон дьо тен това е правило. Случвало ви се е, предполагаме, да си купите фон дьо тен, да се приберете вкъщи и да откриете, че изобщо, ама изобщо не е вашият цвят. Е, за целта трябва да отидете в магазина с чисто лице. За да проверите кой е най-подходящият нюанс (както казахме - този, който изчезва), нанесете три нюанса под формата на черти върху бузата си или още по-добре върху брадичката си. Китката или ръката не е най-доброто място за тестване на цвета, въпреки популярното схващане.

След като сте се спрели на подходящ нюанс, задължително го вижте и на дневна светлина. Помолете за огледало и идете до вратата на магазина, за да се видите на дневна светлина. Ако пък сте в магазин, който няма тестери, отнесете до вратата флакончетата с фон дьо тен и ги приближете до врата си. Ако ви се наложи да избирате така, изберете според цвета на флакона, не на мострите.

Коя е правилната за кожата ви формула?

Добре е да знаете какъв тип е кожата ви, когато избирате фон дьо тен. Те са съобразени с това и се предлагат продукти за мазна, суха, зряла, нормална, чувствителна кожа. Типът на кожата на повечето жени се променя със сезоните. През зимата например кожата ви може да е суха, докато през лятото - мазна. Повечето жени имат комбинирана кожа, което означава, че е мазна в Т-зоната и суха в останалата част. Ако кожата ви е мазна, търсете в описанието на фон дьо тена думи като "oil-free", "oil-control" или "mattifying". За суха кожа търсете фон дьо тен, който е "hydrating" или "moisture-rich". При комбинирана кожа преценете дали клони повече към мазна или към суха и изберете според това. Минералните фон дьо тени са добър избор за всеки тип кожа и особено за чувствителната. Зрялата кожа също може да се възползва от продукти, създадени специално за този тип кожа. 

грим, фон дьо тен

Покритието е важно

Друга особено важна стъпка в избора на фон дьо тен е да прецените какво точно покритие искате да има. Това също може да зависи от сезона. По принцип повечето жени избират леко покритие за лятото и по-плътно за зимата. Ако кожата ви е здрава и нямате проблеми, може да помислите за леко покритие - тонираните кремове са добър вариант. Ако обаче тенът ви е неравен и имате несъвършенства за прикриване, търсете фон дьо тен със средно покритие. В повечето случаи той може да се нанесе така, че да се получи и сериозен слой, който ще скрие всичко.

Жълти срещу розови тонове

Вероятно сте попадали на информация за фон дьо тени, чиито формули са с жълти или розови подтонове. Експертите в грима препоръчват да избираме фон дьо тен с жълт подтон, защото изглежда по-естествен на всеки тен. Розовите тонове са по-добри за жени с много бледа кожа. Истината е обаче, че може да откриете идеалният цвят за вас без дори да подозирате с какъв подтон е.

Защитен фактор

Повечето продукти вече са със слънцезащитен фактор, но той никога не е достатъчен - често е около 15, което е малко. Затова ви препоръчваме да не се водите от фактора във фон дьо тена, а да нанасяте слънцезащитен крем под него.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA