Чаша червено вино? Да, за кожата!

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 31 август 2019

Козметичният ажиотаж около виното се свързва с присъствието на ресвератрол в неговия състав. Това е фитонутриент, който е мощен антиоксидант и стимулира регенерацията на клетките.

Съмнителната екология, UV лъчението и лошите навици създават плодородна почва за оксидативен стрес. Свободните радикали отслабват кръвоносните съдове, намаляват бариерната функция на кожата и заплашват с появата на бръчки. А чудодейният ресвератрол потиска процесите на оксидативен стрес в клетките. Освен това, компонентът има антибактериални свойства и намалява възпалението, което е много полезно за грижа за кожата с акне.

Винотерапията подобрява кръвообращението и тонуса на тялото, помага в борбата срещу излишното тегло и целулита и има подмладяващ ефект. В древен Египет маските от гроздови седименти са били много популярни. Древните римски аристократи са се глезили с вани с вино, а гръцките жени са втривали благородната напитка в кожата на лицата и телата си. Съвременните СПА процедури предлагат релаксиращи вани, пилинг от гроздови семки, масажи с вино и обвиване на тялото. Ефективността на ресвератрола беше взета под внимание и от производителите на козметика.

Корейската марка Tony Moly (продуктите може да закупите ТУК) произвежда маски с екстракт от червено вино. Holika Holika пък опакова нощната маска във флакон, представляващ бъчва с вино. Маската - желе с червено вино обещава да се справи с фините бръчки и да възстанови здравината и еластичността на кожата.

Tony Moly

Christina пусна линията Chateau de Beaute - модерна версия на козметичната винотерапия, която включва средства както за професионална, така и за домашна грижа. Линията Chateau de Beaute се основава на полезните свойства на гроздовите екстракти и е насочена към подмладяване, тонизиране и естествен блясък на кожата.

Caudalie изцяло изгради марката си около козметиката с грозде. През 1993 г. французинът Жозеф Веркотерен - професор и директор на лабораторията на Университета по фармация в град Бордо - разказа на основателката на марката Матилда Том за силата на гроздовите семена. И те започнаха производството на скрабове, серуми, кремове, маски и шампоани с чудотворната съставка. Ако искате да се насладите на разкошни СПА процедури, отидете в хотел Les Sources De Caudalie в Бордо, където процедурите са изцяло базирани на продуктите на Caudalie.

Caudalie

Друга марка, отдадена на виното, но с американски корени, е Vine Vera. Всеки продукт съдържа ресвератрол, а колекциите носят имената на сортовете грозде. Например Chianti Vine Vera е кръстен на Кианти - италианско сухо червено вино на базата на сорта Санджовезе, което се произвежда в Тоскана.

Vine Vera

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA